Göteborgs-Posten

SOMMAREN ÄR INTE ÖVER

- BEATRICE DALGHI 031-62 40 00 beatrice.dalghi@gp.se

VÄDER Hårda vindar, låga temperatur­er och grå himmel. Början på veckan har bjudit på höstrusk – men än är inte sommaren över, lovar meteorolog­en.

Problemen med de hårda vindarna började redan under måndagen på västkusten, med nedblåsta träd som stoppade tågtrafike­n mellan Uddevalla och Strömstad.

Utanför Malmön fick en motorbåt med elva passagerar­e haveri vid lunchtid, rapportera­r Bohuslänin­gen. Tre vuxna och åtta barn ombord bedömdes av Sjöfartver­kets sjö- och flygräddni­ngscentral vara i såpass stor fara att Lysekilslo­tsen fick rycka ut och dra in båten till Malmöns hamn.

Det som har gett upphov till måndagens och tisdagens kraftiga vindar är ett djupt lågtryck och skarpa kontraster mellan varm och kall luft.

– Ute i atmosfären har vi lufttryck som nu är väldigt lågt. I det här fallet ökade det trycket väldigt fort ju längre söderut man kom i landet och det gav upphov till att tryckfälte­n var väldigt nära varandra och att kraftiga vindar bildades, säger Kristoffer Molarin, meteorolog hos vädertjäns­ten Foreca. STORA DELAR AV Götaland och Svealand och även södra Norrland har drabbats av de hårda vindarna. Vid kusten har det uppmätts stormbyar, alltså vindhastig­heter upp mot 25 meter per sekund.

På flera håll i landet blåste det ned träd över vägarna och i östra Götaland och Svealand rådde det på tisdagen risk för skogsbränd­er. På västkusten utfärdade SMHI en klass 1 varning för kuling.

Sjöfartsve­rket uppmanade även båtfolk med mindre farkoster att inte ge sig ut på havet med anledning av den ostadiga väderleken. Och det är ovanligt blåsigt för årstiden.

– Vanligtvis är det mer under höst och vinter som det blåser på såhär, med djupa lågtryck som ger upphov till den här typen av väder, säger Kristoffer Molarin. MEN TROTS ATT kraftiga vindar i regel inte hör augusti till, så är det inte en tidig start på hösten vi ser, försäkrar han.

– Nej, det här är inte början på hösten. Som det ser ut nu så kan det mycket väl bli så att varm luft tar sig upp i slutet på nästa vecka. Än så länge är det inte slut på sommaren.

Redan under helgen blir temperatur­erna en smula mildare, men vädret fortsatt ostadigt med mycket moln och regntunga skyar.

Och även om de kraftiga vindarna väntas avta ju längre veckan lider, så ser det åtminstone längs med västkusten ut att bli rejält blåsigt även under onsdagen.

 ?? Bild: ANDREAS DAHL ?? BEDRARRAR. De kraftiga vindarna väntas avta till helgen. Och nej, det är inte hösten som är i antågande – än.
Bild: ANDREAS DAHL BEDRARRAR. De kraftiga vindarna väntas avta till helgen. Och nej, det är inte hösten som är i antågande – än.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden