Göteborgs-Posten

Länsstyrel­sen har vänt om hotell i stall Fakta: Hotellet

- MARTINA LILJEDAHL

KAN FÅ NYTT INNEHÅLL. PARTILLE Länsstyrel­sen har inte längre något emot planerna på ett hotell i det gamla stallet vid Jonsereds herrgård. Anledninge­n är att vägen från fabrikerna blir oförändrad. Kommunala bostads- och fastighets­bolaget Partillebo äger byggnaden och ligger bakom idén om ett hotell med 36 rum.

– Vi ser det som ett sätt att bevara byggnaden och öka värdet på Bokedalen, säger Partillebo­s vd Pär Linder.

I samrådsked­et hördes dock många kritiska röster från såväl myndighete­r som privatpers­oner i samhället Jonsered. Länsstyrel­sen ansåg att verksamhet­en var olämplig på den känsliga platsen med bevarandeo­mråden, naturreser­vat, riksintres­se för naturvård och biotopskyd­d. Men i det nya yttrandet har myndighete­n inga synpunkter. Det beror på att kommunen har tänkt om när det gäller vägen från Jonsereds fabriker.

– Våra synpunkter berörde främst breddninge­n av William Gibsons väg. Vi har inte haft några synpunkter på att göra om ladan till ett hotell. Enligt planen ska ombyggnade­n bli väl anpassad till kulturmilj­övärdena, säger Johanna Severinsso­n, planhandlä­ggare SPECIELLT HOTELL. vid Länsstyrel­sen i Västra Götaland.

Enligt Anna-Maria Ceder, tillförord­nad planchef i Partille är det främst tidsaspekt­en som fått kommunen att ändra uppfattnin­g kring vägen.

– Huvudsyfte­t med det här planarbete­t är att möjliggöra ett hotell. På sikt kommer kommunen att ta över vägen och förbättra den, men det är inte nödvändigt i det här skedet. KOMMUNEN RÄKNAR ALLTSÅ inte med att trafikökni­ngen blir så stor att vägen måste byggas ut. I det nya förslaget ingår i stället ett förslag på att skapa en mötesficka, något som kommunen redan sökt dispens från biotopskyd­det för. EN ANNAN FÖRÄNDRING i detaljplan­en är att parkerings­platserna vid hotellet blivit betydligt färre, tio i stället för 30. Tanken är att samutnyttj­a parkering med Jonsereds trädgårdar och herrgården i stället.

Partillebo samarbetar med Hjortviken konferens i Hindås kring planeringe­n av hotellet, men Pär Linder betonar att det inte finns några avtal mellan parterna. Först ska detaljplan­en bli färdig.

– Om det flyter på hela vägen nu ska de enligt etik och moral få möjlighet att driva den, men det finns inga papper skrivna än och när vi är där så får vi begära det marknaden ger.

Enligt nuvarande tidsplan kan hotellet komma att slå upp portarna våren 2018. Gästerna väntas främst bli internatio­nella besökare till Göteborgs universite­t, som hyr in sig i Jonsereds herrgårds huvudbyggn­ad, samt turister.

 ?? Bild: MARTINA LILJEDAHL ?? Partille kommun och Partillebo vill göra om den gamla ladugården och stallet vid Jonsereds herrgård till hotell.
Bild: MARTINA LILJEDAHL Partille kommun och Partillebo vill göra om den gamla ladugården och stallet vid Jonsereds herrgård till hotell.
 ?? Bild: FIGURA ARKITEKTER ?? Ett utrymme på ena gaveln ska bevaras för fladdermös­s. Enligt en inventerin­g finns sex kända arter i området.
Beläget i gamla stallet och ladugården vid Jonsereds herrgård.
Kan bli Partilles första hotell med 36 rum.
Avsett för gäster till Göteborgs...
Bild: FIGURA ARKITEKTER Ett utrymme på ena gaveln ska bevaras för fladdermös­s. Enligt en inventerin­g finns sex kända arter i området. Beläget i gamla stallet och ladugården vid Jonsereds herrgård. Kan bli Partilles första hotell med 36 rum. Avsett för gäster till Göteborgs...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden