Göteborgs-Posten

Maktkampen pågår i Shakespear­es anda

- DANIEL ALSÉN

BREXIT Den brittiska politiken har kastats in i ett fullständi­gt kaos. De två dominerand­e partierna är i ett självförvå­llat förfall och det politiska ledarskape­t är starkt ifrågasatt. Nu kan ingen förutspå vad som faktiskt kommer att hända.

– Jag tror att den här regeringen kommer att falla och att det blir nyval mycket tidigare än så, säger Mats Karlsson.

– Man måste ha ett parlaments­val för att få en premiärmin­ister som blir en trovärdig motpart för Europa.

Men ett nyval är ett beslut som måste tas av den som efterträde­r David Cameron som premiärmin­ister. Och det kan vara ett beslut mellan pest och kolera, beroende på perspektiv. – OM VALET står mellan att det är blåsigt i ett parti och ett nyval där man nästan garanterat förlorar röster, då är valet kanske inte så svårt, säger Mikael Sundström, statsvetar­e vid Lunds universite­t och Storbritan­nienkännar­e.

Ledarstrid­en i det konservati­va Tories utspelas inför öppen ridå – redan bloddrypan­de efter att justitiemi­nistern Michael Gove i praktiken manövrerat bort brexitgene­ralen Boris Johnson med en lika oväntad som vältajmad, om än bildlig, dolkstöt i ryggen. FÖR ATT SPÄ på det politiska kaoset röstade en förkrossan­de majoritet av parlaments­ledamötern­a för landets andra stora parti för att ge labourleda­ren Jeremy Corbyn sparken. Efter en blek och vacklande insats i brexitdeba­tten står han inte längre högt i kurs bland partikamra­terna. Men han vägrar att avgå. – Att Corbyn inte tydligt klarade att ta ledarskape­t för att stanna i EU ses som oförlåtlig­t, säger Mats Karlsson.

Konsekvens­erna för Storbritan­nien när broarna till Europa börjar rivas kan bli allvarliga, men röster höjs redan för att det kanske inte blir en brexit.

– Inte ens britterna själva kan göra några trovärdiga gissningar längre. Alla deras experter skakar på huvudet. Den brittiska politiken är så svårföruts­ägbar och förändras så snabbt nu att det inte går att säga säkert, säger Mikael Sundström.

 ?? Bild: MARY TURNER ?? EXIT BORIS. Justitiemi­nistern Michael Gove till vänster manövrerad­e ut Boris Johnson med en vältajmad dolkstöt.
Bild: MARY TURNER EXIT BORIS. Justitiemi­nistern Michael Gove till vänster manövrerad­e ut Boris Johnson med en vältajmad dolkstöt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden