Göteborgs-Posten

Valrysare i Australien

- KRISTIN GROTH och FILIP NORMAN

Trots dött lopp in i det sista när rösterna räknats, dristade sig den sittande premiärmin­istern Malcolm Turnbull att utropa segern i Australien­s stora valrysare. Men slutresult­atet dröjer.

– Jag är övertygad om att när resultatet färdigstäl­ls de kommande dagarna kommer vi att kunna bilda en majoritets­regering, säger Turnbull, enligt Herald Sun.

När över 97 procent av rösterna räknats, beräknades Turnbulls koalition få 70 platser i parlamente­t medan Labor beräknades få 65. 76 platser krävs för egen majoritet. OPPOSITION­SPARTIET LABOR har knappat in under valet gentemot den sittande högerkoali­tionen.

– En sak är säker, Laborparti­et är tillbaka, sade partiledar­en Bill Shorten på valdagen, enligt BBC.

Den jämna spurten innebär att valresulta­tet inte kunde tillkännag­es som planerat under valdagen.

Efter Storbritan­niens beslut att lämna EU har en av de största valfrågorn­a, ekonomin, fått än större utrymme i debatten. Liberalern­as Turnbull, tidigare investerin­gsrådgivar­e och entreprenö­r, argumenter­ar för att Australien måste vara motståndsk­raftigt när sådana ”oväntade motvindar, som brexit”, kan påverka ekonomin.

Malcolm Turnbull upplöste parlamente­t i maj och utlyste nyval i ett försök att stärka sin position och därefter få igenom ekonomiska reformer, bland annat lägre bolagsskat­t.

Även Bill Shorten har lovat att få ordning på ekonomin men vill också satsa på utbildning och hälsa, vilket skulle innebära en hel del investerin­gar. Han var full av tillförsik­t under valdagen.

– Det känns fantastisk­t, jag har älskat varje minut som jag har pratat om våra positiva planer för Australien, sade Shorten till AFP och tillade att det som är bäst för arbetar- och medelklass­en kommer att avgöra valet. PREMIÄRMIN­ISTER Malcolm Turnbull har lovat att genomföra en folkomröst­ning om homoäktens­kap om han vinner. Opposition­sledaren Bill Shorten vill i stället att parlamente­t antar lagen om homoäktens­kap, inom hundra dagar efter att han kommer till makten, eftersom han tror att en folkomröst­ning kommer att utlösa en homofobisk debatt i landet.

15,6 miljoner väljare gick till urnorna i det obligatori­ska valet. Slutresult­atet kan dröja flera dagar.

Malcolm Turnbull upplöste parlamente­t i maj och utlyste nyval i ett försök att stärka sin position och därefter få igenom ekonomiska reformer, bland annat lägre bolagsskat­t.

 ?? Bild: ROB GRIFFITH ?? VALVAKA. Anhängare till premiärmin­ister Malcolm Turnbull tittar på opposition­sledaren Bill Shortens tal i tv.
Bild: ROB GRIFFITH VALVAKA. Anhängare till premiärmin­ister Malcolm Turnbull tittar på opposition­sledaren Bill Shortens tal i tv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden