Göteborgs-Posten

Gjorde om repetition­en till en show för nyanlända

- SANDRA MOLLIVER

KONSERT Star for lifes lördagsrep i Lisbergsha­llen kunde ha blivit som vilket genrep som helst, med tomma stolar. I stället valde arrangörer­na att öppna dörrarna åt Göteborgs nyanlända.

Strålkasta­rna får de filmande mobilerna att glittra. De som har händerna fria, matar takten med handflator­na. Konserten Star for life har genrep i Lisebergsh­allen och platserna är fyllda av nyanlända gäster, med tonvikt på nyanlända.

– Med tanke på hur flyktingst­römmen utvecklats, saknas det riktiga mötesplats­er. Så vi tänkte att vi bjuder in dem. Hit med dem bara, liksom, säger Ken Wennerholm ur gruppen Triple ’n’ touch. NORMALT SETT HADE stolarna stått tomma. Men på prov har Star for life uppgradera­t genrepet till en konsert för dem som flytt till Sverige. 700 personer tackade ja.

– Eftersom vi inte gjort det här innan, visste vi inte om någon skulle komma, säger Ken Wennerholm.

Den genrevilda showen leds av Triple ’n’ touch och frontas av sydafrikan­ska ungdomar. Kören på 600 personer består av ungdomar från Storgötebo­rg – däribland Matilda Berntsson och Sofia Johansson från Kungsbacka.

– Vi har så kul här att man inte blir nervös, säger Sofia Johansson.

Genrepet är enda gången som kören övar med de turnerande artisterna innan den faktiska konserten.

– Det knepiga är att man inte hör hur det låter utåt. Man hade velat vara ute i publiken och veta. Men det är bara att hoppas att det blir bra, säger Matilda Berntsson.

Ordet ”bra” faller dock till föga när Huda Mualim, Ahmed Mualim, Ayman Atta och Ramy Sultan ska beskriva konserten.

– Fantastisk­t. Jag har aldrig sett något liknande, säger Huda Mualim. ALLA FYRA KOM till Sverige från Eritrea för bara två veckor sedan och har inte hunnit se mer än asylboende­t i Skogome.

– Vi behövde verkligen det här avbrottet, säger Ayman Atta.

De berömmer allt från breakdance­n till poplåtarna, men Ahmed Mualim blev ändå extra förtjust i den sydafrikan­ska Star choir.

– Vi älskar ju dans. Så det var roligt att få se afrikanska artister just här av alla ställen, säger han.

 ?? Bild: PETTER TRENS ?? MASSIV UPPBACKNIN­G. När Star for life turnerar i Sverige, ansluter sig ungdomar från körer i varje enskild stad för att tillsamman­s bilda en jättekör.
Bild: PETTER TRENS MASSIV UPPBACKNIN­G. När Star for life turnerar i Sverige, ansluter sig ungdomar från körer i varje enskild stad för att tillsamman­s bilda en jättekör.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden