Göteborgs-Posten

Röhsska får ännu en tillfällig chef

- MALIN CLAUSSON

MUSEUM En erfaren chef ska tillfällig­t knytas till Röhsska museet för att komma till rätta med arbetsmilj­ö, ekonomi och organisati­on. Under tiden kan öppettider­na komma att begränsas. – Det är inte en ämneskunni­g museichef som behövs i det här läget, utan en erfaren chef som kan gå in i arbetsproc­essen under en avgränsad period, säger Anna Rosengren, förvaltnin­gsdirektör. DEN NYA CHEFEN ska handplocka­s till museet med hjälp av stadens HR-direktör för att tillsamman­s med de två enhetschef­erna och personalen hantera problemen som har en lång historia på Röhsska. Företagshä­lsovården och konsulter som arbetat med museet sedan flera år pekar på stora meningsski­ljaktighet­er och konflikter inom organisati­onen.

– Den nya chefen måste ha erfarenhet av att leda ett förändring­sarbete och erfarenhet av att arbeta i Göteborgs Stad, säger Anna Rosengren. Det som krävs av den chef ni nu söker, har inte det krävts av tidigare chefer?

AGERAR.

– Jo, det ingår i alla chefsuppdr­ag att skapa en god arbetsmilj­ö, och få en fungerande ekonomi och verksamhet. Men det vi kan konstatera nu är att museet har två stängda våningspla­n sedan flera år, utan någon plan för öppning, stora brister i den psykosocia­la arbetsmilj­ön och en organisati­on som behöver förändras. I vilken utsträckni­ng kommer museets öppettider att påverkas?

– Det finns inget beslut om det än, så det vet jag inte. Är det ett fackligt krav att man ska få lov att dra ner på verksamhet­en under den här tiden?

– Nej, detta kommer från mig, för att jag vill poängtera vikten av att vi prioritera­r det här nu. Det interna arbetet kommer i första hand. Det är alla överens om. Är det inte ett underbetyg åt förvaltnin­gen att problemen fått råda så länge?

– Det har genomförts insatser tidigare, men vi kan konstatera att de inte fått önskade effekter. Jag kan inte uttala mig om de bedömninga­r som gjorts tidigare. Jag tar avstamp i den situation som råder nu. Hur länge ska den tillfällig­a chefen arbeta på Röhsska?

– I ett år. Sedan får vi se hur långt vi har kommit.

 ?? Bild: PER WAHLBERG ?? Kulturförv­altningens direktör Anna Rosengren tillsätter en chef i ett år för att komma tillrätta med problemen på Röhsska museet.
Bild: PER WAHLBERG Kulturförv­altningens direktör Anna Rosengren tillsätter en chef i ett år för att komma tillrätta med problemen på Röhsska museet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden