Göteborgs-Posten

Så klarar du högskolepr­ovet Fakta: Gå och lägg dig

- JOHANNA CEDERBLAD

UTBILDNING Visst vore det fantastisk­t med ett litet piller som garanterar 2,0 på högskolepr­ovet på lördag. Men någon riktig snabbfix finns inte. I stället är det sömn, ordentlig mat och kontroll på stressen som gäller. – Provet gäller förmågor som inte kan tränas upp med en snabbkurs. Det är en väldigt blandad kompott, säger Mattias Wickberg, utredare på Universite­ts- och högskolerå­det. 70 000 HAR ANMÄLT att de ska skriva högskolepr­ovet på lördag. Absolut bästa knepet för att skriva riktigt bra är att öva på gamla prov, tycker Mattias Wickberg. Då lär man sig hur frågorna är uppbyggda, och kan utveckla en metod för att lösa problemen.

– De fem prov som finns utlagda på vår hemsida räcker gott, säger han.

Utvilad och lagom mätt - då är chansen störst att du lyckas. Så här i sista stund finns inte så mycket mer att göra än att ta hand om sig, och kanske öva på gamla frågor för metodens skull. Fem gamla prov finns utlagda på Universite­ts- och högskolerå­dets hemsida. De luckor som finns går inte att fylla nu, det gäller att skriva så bra som möjligt på de delar du kan. Källa: Universite­ts- och högskolerå­det

Men även om provet på lördag är superhemli­gt så finns det i alla fall en sak som man säkert kan veta om det. De gamla frågorna kommer inte igen.

– Om man inte har något bättre för sig kan man ju bläddra i Svenska Akademiens ordlista för orddelen, säger han. GAMLA MATTEBÖCKE­R, SOM motsvarar Matematik 1, kan också fräscha upp gamla kunskaper. Men det som flest stånkar över är NOGdelen,

70 000 har anmält att de ska skriva högskolepr­ovet på lördag

som handlar om logik, och den del som handlar om diagram och tabeller, berättar han.

– Men igen, här gäller det att titta på gamla prov, och lära sig typen av frågeställ­ningar. Sedan är det bra att veta att man inte får några minuspoäng, om man inte kan svaret och chansar, säger Mattias Wickman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden