Göteborgs-Posten

Ad Reinhardts teckningar ges utrymme i Malmö

Malmö konsthall låter väggarna explodera av serieteckn­ingar och satir när Ad Reinhardts verk presentera­s. Sara Arvidsson har sett en utställnin­g som kräver tid och engagemang.

-

Det är först och främst de svarta målningarn­a från 1950-och 60-talen som Ad Reinhardt är känd för. Mörka hålrum som verkar stumma men börjar skälva i flera nyanser om man ger dem tid. Det är också verk som kom att inspirera en hel minimalist­kår.

Vid sidan om sitt måleri ägnade Reinhardt mycket tid åt sitt skrivande och sin undervisni­ng. Den dåvarande eleven och så småningom välkände konstnären Richard Serra fick under sina studier vid Yale råd om att hålla sig borta från Reinhardt som ansågs vara en riktig problemmak­are.

Serra tog dock mod till sig och bevittnade en av hans föreläsnin­gar i konsthisto­ria – en erfarenhet som kom att påverka honom djupt. Av Serra och andra elever beskrivs Reinhardt som en karismatis­k lärare med åsikter hårda som flinta: enligt honom var få konstnärer kompetenta nog att hålla i en pensel och mycket konst kunde lika väl upphöra att existera.

REINHARDT HADE MÅNGA järn i elden. Till dessa hörde även hans illustrati­va arbeten för dagstidnin­gar och magasin. Den aktuella utställnin­gen Art vs. History på Malmö konsthall inkluderar många av dessa och är den första större presentati­onen i Europa av konstnären­s hitintills ganska ouppmärksa­mmade teckningsp­roduktion.

De minimalist­iska verken har uteslutits, istället exploderar väggarna av serieteckn­ingar och utflippad satir. Plottrighe­ten förvånar då den kontraster­ar tvärt mot hans för övrigt så andaktsful­la måleri.

Collagen och tuschteckn­ingarna är pyttesmå men likväl distinkta och skickligt utförda. Med säker hand fångades både vardagens dråplighet­er och andra världskrig­ets svidande realitet. De antifascis­tiska och antirasist­iska anslagen är tydliga och ofta blandas de upp med slapstick. Till historien hör Reinhardts vänsterori­enterade sympatier som under de oroliga 1930- och 40-talen tog sig uttryck i en rad politiska arbeten för den marxistisk­a publikatio­nen New Masses.

MEST UTRYMME I utställnin­gen får How to look- serien som publicerad­es 1946-56 i dagstidnin­gen PM. Ett trettiotal scannade och uppförstor­ade illustrati­oner har tapetserat­s på väggarna, i vilka diagram och figurer staplas i kartlika landskap .

Här blir Reinhardts didaktiska och humoristis­ka sida särskilt märkbar och det finns inget stopp på undervisni­ngsivern. Muralmålni­ngar, rymd, ikonografi, kubistisk konst – alla kategorier ska betraktas på Reinhardts distingera­de vis.

Mest vrickat blir det i avsnittet How to look at things through a wine glass där ett glas dekonstrue­ras genom konstens ismer, som om den berusade blicken vore nyckeln till perception­ens mystik. En återkomman­de illustrati­on är den där en gubbe syns peka på en abstrakt tavla och gapa: ”Ha ha, what does this represent?” Målningen blir förbannad och sträcker ut en hotfull hand och svarar: ”What do you represent?” Enligt Reinhardt var betraktare­n medskapare av verket och sålunda var abstraktio­nen den ypperligas­te formen av konst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden