Göteborgs-Posten

Lennartsso­n: Var ett jävla rackarspel

IFK Göteborg åkte ner för att scouta Belenenses – men släpptes inte in på arenan. – Det blir bara extra tändvätska för oss, säger tränaren Jörgen Lennartsso­n.

- LINUS PETTERSSON Lissabon, PORTUGAL

Bort med regn och rusk. Fram med sol och 28 stekande grader.

När IFK Göteborg i går tog mark i Lissabon var sommaren som sommaren ska vara. Njutbar.

– Allt är perfekt, log Jakob Ankersen.

Han och resten av det blåvita laget är dock inte i den portugisis­ka huvudstade­n för att uppskatta värmen. De är här för att kriga om en plats i det avgörande playoff-spelet in i Europa League.

PÅ MOTSTÅNDAR­SIDAN STÅR Belenenses. Ett lag som slutade sexa i den portugisis­ka högstaliga­n i fjol. Det lär inte bli en lätt match. – Det är ju deras hemmaplan så det lär bli åka av. Vi får försöka fortsätta med vårt stabila försvar och krydda det med ett par vassa anfall. Då kan vi få med oss ett bra resultat. Men det här blir ett snäpp högre än polackerna (Slask Wroclaw) senast, säger John Alvbåge, som stod i mål när IFK Göteborg senast mötte ett portugisis­kt lag.

2014 var året. Rio Ave motståndet. Förutsättn­ingarna? De var exakt samma som idag, Europa Leagues tredje kvalrunda.

Det blev förlust i dubbelmöte­t då. Det ska det inte bli nu.

Mannen som har gett de blåvita all nödvändig hjälp och informatio­n för att lyckas är Alf Westerberg, IFK:s scout.

– Jag tror att kvalitén på Belenenses är någonstans där Rio Ave var i fjol, säger han.

– De är tekniskt skickliga naturligtv­is, men också cyniska. De kommer inte ta några risker. Ser du några svagheter hos portugiser­na?

– De sålde sin stora anfallsstj­ärna Deyverson och det är kanske den positionen de har svårast att fylla i dagsläget. Det är ett skickligt lag rent allmänt, men jag kan inte säga att de ser speciellt spetsiga ut. Hur skulle du annars beskriva klubben?

– Några av mina källor kallade dem ”Lissabons Brommapojk­arna”. Det är antingen Sporting eller Benfica som gäller i den här staden. Belenenses har inte mycket publik. De är en liten klubb i jämförelse­n.

Det skall dock sägas att Belenenses har gjort allt de kan för att försvåra Westerberg­s scoutingar­bete.

NÄR HAN ÅKTE ner för att se laget i en träningsma­tch förra veckan släpptes han inte in på arenan.

– Det var ett jävla rackarspel. Men vill de göra så får de göra det. Det blir bara extra tändvätska för oss, säger Jörgen Lennartsso­n.

– Vi tar det med ro. Vi känner att vi har bra kännedom om dem ändå.

IFK-tränaren hade slagit sig ner i Estádio do Restelos katakomber. Hans lag hade precis tränat på matcharena­n. Slipat på de sista detaljerna.

– Det är viktigt att vi får med oss ett bra resultat hem. Sedan kommer vi jobba för att få med oss ett bortamål också. Så 1–0 hade varit fint.

 ?? Bild: LUDVIG THUNMAN ?? TAGGAD.
IFK Göteborg släpptes inte in på arenan när de skulle scouta det portugisis­ka motståndet. ”Det blir bara extra tändvätska”, säger IFK Göteborgs tränare Jörgen Lennartsso­n.
Bild: LUDVIG THUNMAN TAGGAD. IFK Göteborg släpptes inte in på arenan när de skulle scouta det portugisis­ka motståndet. ”Det blir bara extra tändvätska”, säger IFK Göteborgs tränare Jörgen Lennartsso­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden