Göteborgs-Posten

Ostindiefa­raren blir fredsambas­sadör

- ANDERS MARTINSSON

SJÖFART Götheborg har fått en ny roll och ska arbeta för fred och icke-våld under sina världsomse­glingar. I dag utses Ostindiefa­raren nämligen utses till ambassadör för Non-Violence Project Foundation.

– Vi är stolta över att bli ambassadör för Non-Violence Project Foundation. Som ambassadör ska vi kommunicer­a ett positivt och konstrukti­vt budskap om fred och icke-våld under våra resor världen över, säger vd:n Peter Alexanders­son, Svenska Ostindiska Companiet, i ett pressmedde­lande. AMBASSADÖR­SKAPET innebär att skeppet med sin internatio­nella besättning symboliser­ar goda globala vänskapsre­lationer med fredliga handelsrel­ationer i fjärrran östern.

Utnämninge­n sker i samband med skeppets ankomst till Varberg i eftermidda­g. Som en bekräftels­e på ambassadör­skapet kommer konstnären Carl Fredrik Reuterswär­d att donera en Non-Violence-skulpur. Den överlämnas av hans hustru Tonie Lewenhaupt. ATT HÄNDELSEN ÄR förlagd till Varberg beror på att det är 100 år sedan det hölls ett stort fredsmöte av Svenska Freds i staden. Vid det tillfället skrevs flera resolution­er som skickades till världens regeringar. Några år senare användes resolution­erna som inspiratio­n vid skapandet av Nationerna­s Förbund, föregångar­e till FN.

Carl-Erik Reuterswär­d är internatio­nellt sett en av Sveriges mest välkända konstnärer under 1900-talet. Ett av hans mest kända verk är Non-Violence skulpturen, en revolver med knuten pipa. Den är en världens mest kända symboler för fred och FÖRMEDLAR FREDSBUDSK­AP. globala vänskapsre­lationer. icke-våld och skapades av konstnären som en reaktion efter mordet på vännen John Lennon. THE NON-VIOLENCE PROJECT Foundation är en internatio­nell organisati­on med huvudkonto­r i Schweiz som varit verksamt i över 20 år. Huvudmålet är att inspirera, motivera och engagera unga människor att förstå hur man löser konflikter utan att ta till våld. Hittills har organisati­onen utbildat fler än sju miljoner unga människor på fem kontinente­r.

 ?? Bild: KENT HALLGREN ?? Götheborg med sin internatio­nella besättning symboliser­ar goda
Bild: KENT HALLGREN Götheborg med sin internatio­nella besättning symboliser­ar goda

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden