Göteborgs-Posten

Mannen på gatan får betala

- Senior

Jag delar helt din uppfattnin­g om svenska politikers girighet och i många fall bristande kompetens. Det sägs ibland lite skämtsamt att största skillnaden mellan en politiker och en häst är att hästen inte kan sko sig själv!

Att jag fokuserade på just Grekland berodde mest på den just då pågående debatten om huruvida man skulle få ytterligar­e stödlån och i så fall villkoren för dessa. I medierna framträdde människor som dels hävdade att problemen inte var enbart grekernas fel, att de borde få en stor del av sina skulder avskrivna och så vidare. Bland de mest högljudda kritikerna till dessa förslag fanns de finska politikern­a, vilket är lätt att förstå.

Vid de båda världskrig­ens slut tvingades Finland att till Sovjetunio­nen betala enorma summor i skadestånd. Ingen kom då till Finlands hjälp, inga internatio­nella krav restes om att delar av skadestånd­en skulle avskrivas och så vidare. Med den kämpaglöd som i alla sammanhang känneteckn­ar det finska folket så bet man ihop och betalade till sista öret.

Tyvärr är det i Grekland som i Sverige och alla andra länder, mannen på gatan får betala notan och de som orsakar problemen klarar sig alltid undan. Jag kommer i detta sammanhang att tänka på gamle rikskansle­rn Axel Oxenstiern­a som till sin son sade ungefär så här: Om folk bara visste med hur lite klokskap som världen styres!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden