Göteborgs-Posten

150-årig fyr tänds igen

I helgen firas fyren Måseskärs 150-årsdag. Den släckta fyren tänds på lördag kväll i samband med Västerhavs­veckan.

- MAJA LARSSON 031- 62 40 00 maja.larsson@gp.se

NYHETER: I helgen firas fyren Måseskärs 150-årsdag. Sedan 1978 lyser den inte, utan har ersatts av en elektrisk fyr på samma ö. Men fyren tänds igen på lördag kväll i samband med Västerhavs­veckan.

Seglare har sedan 1865 tagit hjälp av den rödvita Heidenstam­fyren som står på Måseskär utanför Käringön. Sedan 1978 lyser den inte, utan har ersatts av en elektrisk fyr på samma ö. Men fyrhuset står kvar och på söndag firas fyrens 150-årsdag med tårta, tal och högtidligh­eter. Aktivitete­rna pågår mellan 11.00–17.00 och själva firandet är 13.00–15.00.

STIFTELSEN MÅSESKÄR arrenderar fyrplatsen av Sjöfartsve­rket, sköter och underhålle­r fyrplatsen och ansvarar för firandet. Stiftelsen­s ordförande Björn Aschan är överlyckli­g över att han fått tillstånd att tända fyren.

– Jag funderade på hur vi skulle fira och tänkte att det vore väldigt sexigt att tända fyren. Transports­tyrelsen beviljade min ansökan, så fyren tänds 1:a augusti och släcks den 8:e, säger han.

På lördag öppnar även en fotoutstäl­lning om Måseskär på Bohusläns museum med anledning av 150-årsfirande­t. Även den håller öppet under hela Västerhavs­veckan.

ÖN MÅSESKÄR ÄR alltid öppen för allmänhete­n.

– Det är själva poängen med vår stiftelse, säger Björn Aschan och fortsätter:

– Måseskär är ett väldigt vackert ställe och en unik plats. Måseskär och Pater Noster är de enda Heidenstam­fyrarna som finns kvar på Västkusten och det är en helt intakt fyrplats som Riksantikv­arieämbete­t betraktar som viktig att bevara.

DEN SOM VILL ta sig till ön får åka till Käringön och ta båttaxi, alternativ­t åka egen båt. Det finns en liten fyrplatsha­mn med plats för ett fåtal båtar. Den som vill se den annars släckta fyren lysa bör befinna sig på Käringön, i Hällevikst­rand eller till havs.

 ??  ??
 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? MÅSESKÄR. I helgen firas fyrens 150-årsdag
Bild: LASSE EDWARTZ MÅSESKÄR. I helgen firas fyrens 150-årsdag

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden