Göteborgs-Posten

Ericsson spårar mot nytt guld

- GÖRAN SUNDBERG/TT

ISHOCKEY:

VM Tre Kronor tog tåget från Prag till Ostrava. Raka spåret mot en kvartsfina­lseger över Ryssland? – Vi har en bra chans att slå dem, säger Jimmie Ericsson, nyligen rysk mästare med St Petersburg.

Den 35-årige assisteran­de lagkaptene­n är lite av pojken med guldbyxorn­a. Sedan 2012 har han haft gyllene år både i klubblag och landslag. VM-guld med Tre Kronor, två SM-guld med Skellefteå och vinnare av Guldpucken.

Den här säsongen var han med och vann ryska giganten SKA St Petersburg­s första KHL-mästerskap genom tiderna.

– En bra säsong som jag fick kröna med ett guld, det är alltid skönt att få avsluta en säsong som vinnare. Det var en upplevelse, säger Ericsson som inte har gjort klart var han spelar nästa säsong. NU JAGAR HAN ytterligar­e ett VMguld, men oddsen kunde ha varit bättre.

Tre Kronor har inte vunnit en mästerskap­smatch mot Ryssland på elva långa år.

– Jag kan inte komma på när jag mötte dem i ett mästerskap senast förutom i semifinale­n i Minsk i fjol, säger dock Ericsson.

Sedan Tre Kronor vann senast – just i Ostrava av alla ställen (VMgruppspe­l 2004) – har ryssarna radat upp sju segrar och en oavgjord.

– Det är ett skickligt lag. Får man inte stopp på farten så kommer det att bli en jobbig kväll. Men det ska vi se till att få. Ryssarna gillar inte

JIMMIE ERICSSON. ont om tid och tajta matcher, säger Ericsson som kommer att ställas mot sju lagkamrate­r från SKA i kväll. MEST KÄND AV dem är så klart megastjärn­an Ilja Kovaltjuk, kedjekompi­s i SKA.

– En enormt skicklig spelare. Var han än får pucken kan han skjuta direkt, han hittar nästan alltid målet, han har ett enormt bra spelsinne och slår bra passningar. Bristen är ju försvarssp­elet, säger Ericsson.

Men de som dominerat mest i det ryska laget är kanske inte lika kända i Sverige. SKA-trion Jevgenij Dadonov (4+7), Artemi Panarin (5+5) och Vadim Sjipatjov (3+5) har öst in 29 poäng hittills. De var ledande i SKA också. – Så jag är inte förvånad att de gjort så mycket poäng, säger han.

Ryssarna har vunnit VM två av de tre senaste åren, men kom bara trea i gruppspele­t efter förluster både mot USA och Finland.

Jimmie Ericsson är laddad och ser fram emot uppgiften, även om den må vara tuff.

– Personlige­n älskar jag såna här matcher. Jag har en känsla av att laget gör det också. Det tror jag är viktigt i såna här lägen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden