Göteborgs-Posten

Dags att ge oss tre bra perioder, Sverige

- JOHAN RYLANDER 031-62 41 75 johan.rylander@gp.se

Har jag sagt att jag gillar Pär Mårts? Han vet också att Tre Kronor inte spelat tre bra perioder i årets världsmäst­erskap. Inte än, vill säga.

Om du uttalar Cez Aréna på tjeckiska låter det ungefär som chess. Schack på engelska, alltså. Den mest komplicera­de sporten av alla. Intelligen­smässigt, vill säga. Och kanske är det precis så kvartsfina­len i Ostrava kommer att sluta. Som en kamp mellan förbundska­ptenernas hjärnor. Pär Mårts mot Oleg Znarok. Finlir mot raseri, liksom. Till och med den ryske backen Dimitrij Kulikov skrattar när medierna påminner honom om fighten mellan det svenska och ryska båset i förra mästerskap­et. ”Han kan lätt tappa det”, säger Kulikov med ett brett flin. En stund senare står Pär Mårts i samma strålkasta­rsken i den mixade intervjuzo­nen. Han svarar tålmodigt på den ena frågan efter den andra – och ser nästan ut att njuta, trots att en del frågor både är dumma och märkligt ställda. Han vet att Sverige har mer att ge – och att Ryssland, trots sin spets, kan passa hans gäng riktigt bra.

”Vi får inte glömma att vi inte spelat tre bra perioder än. Det är ett mål som är kvar att uppnå i den här turneringe­n ...” OCH NÄR RYSSARNA har en lätt träning ser Tre Kronor ut att gå igenom massor av olika sekvenser taktikmäss­igt. Laget har inte vunnit mot Ryssland under elva (!) raka mästerskap, men spöade faktiskt Znaroks gäng i Moskva under två matcher alldeles inför världsmäst­erskapet.

Det var i och för sig innan Jevgenij Malkin och ytterligar­e några megastjärn­or dök upp, men killarna från SKA St. Petersburg-kedjan (som öst in VM-poäng) fanns med – och det är alltid ett gott psykiskt övertag.

Stjärnan Malkin har dessutom lirat med en handledssk­ada, avstår den sista ryska träningen – men kommer enligt tränarstab­en att vara beredd när pucken släpps klockan 19.15. DÄR ÄR DÄREMOT inte Staffan Kronwall. Den svenske kaptenen är visserlige­n med på isen, men har ont i sin skadade överkropp. Så ont att det inte ens går att spruta bort smärtan.

Det betyder att Joel Lundqvist blir kapten igen – och att John Klingberg kommer att få spela massor. 22-åringen från Lerum har mognat enormt, både som spelare och människa, under succéåret i NHL och är inte rädd för att ta ansvar.

Det är bara på den eventuella strafflägg­arlistan som han smitit undan.

”Jag skrev faktiskt inte upp mig där. Det kanske jag borde ha gjort? Fan, nu ångrar jag mig ...”

Jag antar att det inte är för sent än. TILL SIST: Jag tror det är dags för Tre Kronor nu. Visst, det finns massor av stjärnor i Ryssland – men Filip Forsberg, John Klingberg och Oliver Ekman Larsson är framtiden.

Gå ut och skjut er klassiska, för jag vill se en gul invasion i O2 Arena i Prag.

Schack matt, Ryssland.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden