Göteborgs-Posten

ÄR DIN VILOPULS BRA?

-

EFFEKTIVT MED KONDITIONS­TRÄNING. Vill du ha ett kvitto på att du är hälsosam och har goda förutsättn­ingar för ett långt liv? Mät då din vilopuls. Ju lägre den är, desto bättre. Vill du sänka den är det konditions­träning och mindre stress som gäller. Även om långt ifrån hela befolkning­en tänker på att leva hälsosamt, är vi fler och fler som strävar efter en nyttigare livsstil. Vi tränar mer, undviker halvfabrik­at och fyller tallrikarn­a med färgstarka grönsaker. Ibland kan det vara skönt att få svart på vitt att man är på rätt spår i sitt hälsotänk. OM MAN MÄTER SIN VILOPULS, det vill säga hur effektivt hjärtat pumpar ut blod i kroppen när man är i viloläge, får man en ganska god bild av hur kroppen mår.

Man brukar säga att en normal vilopuls ligger på mellan 60 och 70 slag per minut. Ju lägre desto bättre. Gunde Svan, som var extremt vältränad under sin storhetsti­d, sägs ha haft en vilopuls på 32 slag i minuten.

– En låg vilopuls är en indikation på att hjärta och kärl är i god form. När hjärtat inte behöver slå lika många gånger per minut, utan jobbar effektivar­e, får hjärtmuske­ln med sina små klaffar och många senor en lugnare arbetsmilj­ö och belastas inte lika hårt.

Det säger Örjan Ekblom, docent och medicine doktor i fysiologi på GIH, Gymnastik och idrottshög­skolan i Stockholm. I ETT VÄLTRÄNAT HJÄRTA BILDAS även flera små kärl, vilket ger bättre blodförsör­jning. Om man skulle drabbas av en blodpropp senare i livet, finns det flera kärl för blodet att smita förbi igenom, och risken för komplikati­oner minskar. Hos en vuxen person i vila brukar pulsen ligga på mellan 60 och 70 slag per minut. Vilopulsen är oftast lägre hos vältränade personer och kan då ligga på mellan 45 och 55. Vuxna bör inte ha högre än 80 i vilopuls, då börjar det bli en hälsorisk. Små barn kan ha en puls upp till 160 slag per minut och tills barnen är tio år ligger pulsen ofta mellan 110 och 140. Efter tioårsålde­rn ligger pulsen normalt mellan 60 och 80. Källa: Vårdguiden och Örjan Ekblom, GIH.

– Det finns flera stora studier som visar att ju lägre vilopulsen är, desto lägre är risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdo­mar och för tidig död i hjärtinfar­kt, säger Ekblom.

En person med låg vilopuls har även mindre risk att utveckla andra folksjukdo-

 ??  ?? Om du mäter din vilopuls får du en ganska god bild av hur din kropp mår. Ju lägre den är, desto bättre. Det bästa
Om du mäter din vilopuls får du en ganska god bild av hur din kropp mår. Ju lägre den är, desto bättre. Det bästa

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden