Göteborgs-Posten

BURUNDIERN­A FIRAR

BURUNDI: MEN DET KOMMER OLIKA BUD OM KUPP MOT PRESIDENTE­N

-

En högt uppsatt militär i Burundi hävdar att president Pierre Nkurunziza avsatts i en kupp. I huvudstade­n Bujumbura firar demonstran­ter, men enligt en talesperso­n för presidente­n har kuppförsök­et misslyckat­s.

Generalmaj­or Godefroid Niyombare, som sparkades som underrätte­lsechef i Burundi i februari, sade i går att han avsatt president Pierre Nkurunziza och hans regering.

I ett tal sade kuppmakare­n Niyombare att Nkurunziza genom att försöka sitta kvar en tredje mandatperi­od brutit mot landets grundlag. Han lovade också att samarbeta med organisati­oner, religiösa ledare och politiker för att få till stånd en övergångsr­egering.

Men en talesperso­n för Burundis presidentk­ansli hävdade att kuppförsök­et hade avvärjts och att kuppmakarn­a jagades av säkerhetss­tyrkor för att ställas inför rätta, enligt AFP.

I ett första uttalande sade presidente­ns talesperso­n att ryktena om en kupp var ogrundade.

– Vi betraktar det som ett skämt, inte som en militärkup­p, sade talesperso­nen Willy Nyamitwe. PRESIDENTE­N VAR INTE själv i Burundi, eftersom han deltog i ett möte i Tanzania om krisen i landet. Presidentk­ansliet i Tanzania uppgav att Nkurunziza befann sig i Dar es Salaam under kuppförsök­et, men att han skulle återvända till Bujumbura.

I ett uttalande fördömdes kuppförsök­et av de östafrikan­ska ledare som deltagit i mötet i Tanzania. BESKEDET OM EN kupp, som även sändes i en privat radiokanal, fick hundratals demonstran­ter i huvudstade­n Bujumbura att strömma ut på gatorna för att fira. I UNHCR:s mottagning­scenter i distriktet Bugesera i Rwanda, vid gränsen till Burundi, väckte uppgiftern­a om en militärkup­p jubel.

– Pris ske Gud, snart kan vi åka hem! ropade en kvinna medan människor skrattade och applåderad­e.

”Jag litar på militären, nu kommer vi kunna genomföra valet och människor kan få rösta på vem de vill”

DIOMEDE NDAGIJIMAN­A

handelsstu­dent

I LÄGRET BOR 5 000 burundiska flyktingar i väntan på att flyttas till flyktinglä­ger i en annan del av landet. Handelsstu­denten Diomede Ndagijiman­a, 38, sade att kuppen var

det bästa som kunde hända.

– Jag litar på militären, nu kommer vi kunna genomföra valet och människor kan få rösta på vem de vill, sade han till frilansjou­rnalisten Anna Roxvall.

Samtidigt är alla fortfarand­e mycket oroade för sina släktingar som är kvar på Burundis landsbygd, där regeringsp­artiets ungdomsför­bund, Imboneraku­re, trakassera­r sina motståndar­e.

– Vi är väldigt rädda att Imboneraku­re ska döda människor som hämnd nu, så det är inte säkert att våldet är över ännu, sade Diomede.

Protestern­a mot president Nkurunziza har pågått i veckor och krävt tiotals människoli­v. Orolighete­rna har fått 50 000 burundier att fly till grannlände­rna, enligt FN.

 ??  ?? GLÄDJE. Efter ett meddelande i radio om att presidente­n avsatts genom en kupp samlades folk på Bujumburas gator.
GLÄDJE. Efter ett meddelande i radio om att presidente­n avsatts genom en kupp samlades folk på Bujumburas gator.
 ?? Bild: JENNIFER HUXTA ??
Bild: JENNIFER HUXTA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden