Göteborgs-Posten

Målvaktsva­let allt närmare för Mårts

- GÖRAN SUNDBERG

ENROTH ELLER NILSSON? Lundqvist som får stå?

ISHOCKEY:

VM Jhonas Enroth eller Anders Nilsson? Målvaktsva­let i Tre Kronor kommer allt närmare. Två målvakter som har presterat förr – men inte har några imponerand­e siffror hittills i VM. – De får strunta i att läsa statistike­n, säger landslaget­s målvaktstr­änare Stefan Ladhe.

Förbundska­pten Pär Mårts har valt att matcha Tre Kronors målvakter i varannan match hittills i VM.

Nu börjar tiden närma sig för att utse förstavale­t. Den som vaktar målet i matchen mot Schweiz på i kväll kan bli den som får chansen att leda Tre Kronor till guld. Det är i alla fall Mårts inne på. – Det är inte omöjligt. Vi ska sätta oss ned med målvaktern­a och titta på fortsättni­ngen, säger Mårts vars lag sedan har en gruppspels­match kvar mot Frankrike (på måndag) innan det är kvartsfina­ldags på torsdag.

Vi är förutom Mårts också Stefan Ladhe. LADHE ÄR INTE orolig över att hans adepter har fått självförtr­oendet tilltufsat så här långt.

Jhonas Enroth har släppt in nio mål på tre matcher (alla segrar) och ligger på 16:e plats i målvaktsli­gan med en räddningsp­rocent på 88 procent.

Anders Nilsson, som slog igenom i fjolårets VM, har släppt in sex mål – fem av dem mot Kanada – på två matcher och är två snäpp före med 89,09.

– De är så pass rutinerade att statistike­n inte påverkar dem, säger Ladhe.

Jhonas Enroth tar siffrorna med ro:

– Det är en lång turnering och det gäller att vara bäst när det gäller. TRE KRONOR HAR öst in mål och imponerat offensivt, men inte fått till det i defensiven.

– Målvaktern­a har ställts inför svåra situatione­r, frilägen, två mot ett-lägen och numerära underlägen när det fått stå kalla en stund. Det finns anledninga­r till att det ser ut som det gör, säger Ladhe.

Landslagsl­edningen har försökt skruva på defensiven utan att få till det.

– Det är sorteringe­n i egen zon. Som tyskarnas sista mål i går, han får hur mycket tid som helst att hänga in den ribba in. Sedan handlar det också om att ta bort motståndar­na från returerna. Det pratar vi väldigt mycket om, säger Ladhe. TRE KRONOR HAR valt att mörka målvaktsva­let inför varje match och fortsätter på inslagen väg. Insatserna hittills har heller inte gett något givet svar vem som blir etta. Det som talar för Jhonas Enroth är Mårts stora förtroende för honom sedan VM-guldet 2013, vilket också gjorde Dallasmålv­akten till given tvåa bakom Henrik Lundqvist i OS.

– Jag tycker båda har spelat bra här, visst man kan titta på vissa situatione­r och mål där de kunde ha agerat annorlunda, men i det stora hela är jag väldigt trygg med våra målvakter, säger Ladhe. OCH SVARET PÅ Enroth eller Nilsson kan bli – Henrik Lundqvist. Skulle NY Rangers ha åkt ur Stanley Cupslutspe­let i natt kommer Mårts att ställa frågan till stjärnan.

 ?? Bild: JOEL MARKLUND ?? Vem får vakta VM-målet i fortsättni­ngen – Jhonas Enroth eller Anders Nilsson? Eller blir det rent av NY Rangers-stjärnan Henrik
Bild: JOEL MARKLUND Vem får vakta VM-målet i fortsättni­ngen – Jhonas Enroth eller Anders Nilsson? Eller blir det rent av NY Rangers-stjärnan Henrik

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden