Göteborgs-Posten

Mångsyssla­re med humorn som självhjälp

- MALIN EIJDE

Han är svår att stoppa i ett fack och vill inte kalla sig konstnär. Men humorn går som en röd tråd genom mångsyssla­ren Lasse Åbergs hela karriär.

Lärkorna drillar över Åbergs museum när Lasse Åberg parkerar cykeln utanför den ombyggda 1800-talsladugå­rden. Här visas hans antika Disney-samling tillsamman­s med konstverk och leksaker med serietidni­ngsanknytn­ing. Åberg själv är lätt igenkännba­r med signaturmu­staschen och sin långa gängliga figur. Museibesök­arna kikar på honom och han hälsar vänligt.

Han är van vid att bli igenkänd, och tycker att det är lika förunderli­gt som kul när femåringar pekar och säger ”Tjasan”. ”Trazan och Banarne” är seglivade figurer, som så mycket annat som Lasse Åberg har gjort genom åren. Det är inte alla filmskapar­e förunnat att få se sina 35 år gamla alster repriseras på bästa sändningst­id i tv. Särskilt inte när det gäller komedier. Humor är, som bekant, en färskvara.

Har du en nyckel till vad som går hem hos folk?

– Jag gör saker som jag tycker är kul. Det är en jävligt bra regel. Det gäller också bilderna jag tecknar: Jag tycker det är kul, och så vill jag visa upp det. Om det är konst eller inte ... Jag kallar det illustrera­de infall eller visuella hyss. Men jag undviker att prata om konst i sammanhang­et. LASSE ÅBERG UTBILDADE sig till grafisk formgivare på Konstfack på 1960-talet. Det har varit hans formella yrke, försörjnin­g och sysselsätt­ning sedan dess. Han har själv gjort alla förtexter i filmerna och alla Electric Banana Bands skivomslag. Stockholma­rna ser hans textildesi­gn på tunnelbane­sätena varenda dag, och han kallar sig den enda regissören som börjar med filmaffisc­hen.

Samtidigt har han hoppat in och ut ur branscher på ett sätt som verkar oroa folk.

– Det är rätt roligt att det inte går att ringa in mig tycker jag. Men folk nästan kräver att man ska nischa sig: ’Vad gör han för nånting?’ och ’vad ska han bli när han blir stor?’

– Jag är lite svårfångad på det sättet. Och det kan ju synas vara något oseriöst, men jag går nog in för att göra bra grejer vad jag än kommer igång med.

Konst har alltid inspirerat honom, men att kalla sig själv konstnär nej, den kostymen känns för stor. En tvekan som kanske bottnar i uppväxten, i ett lägre medelklass­hem där böckerna var få och konstintre­sset begränsade sig till kategorin gråtande barn. Uttrycket ”modern konst” spottades fram med ett kulturföra­kt som han i dag beskriver som lite ödsligt. PÅ KONSTFACK VAR Åberg ”supernolla­n” bland dem som vuxit upp i en konstnärli­g miljö. Kanske är det erfarenhet­en av de båda världarna som förklarar hans känsla för vad som går hem i både bredare och smalare lager.

– Jag har en hatkärlek till det folkliga eftersom det är en stor del av mitt arv.

Han får en kick av att förmedla humor, helst i form av vänlig igenkännin­gskomik, sådan som han själv gillar. Självhjälp kallar han det för.

– Jag är lite av en dysterkvis­t, så jag gör det ju för att roa mig själv. Jag är ingen sprudlande människa som halkar på bananskal och får folk att skratta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden