Göteborgs-Posten

Bengt Nordén

- TORE LUND

Aktuell: Hyllas med The Amazing week på Chalmers, en spektakulä­r konferensv­ecka, som inleddes i går, där bland andra elva nobelprist­agare deltar Ålder: 69 (fyller 70 i nästa vecka, den 15 maj) Yrke: Professor i kemi, kemiteknik och fysikalisk kemi Bor: Önnered Familj: Hustrun Gunnela, 70, barnen Anna, 42, Birgitta, 40, Catarina, 31, fem barnbarn (alla pojkar) Fritidsint­ressen: Jogging, segling, fotografi, konst, hålla i gång i största allmänhet en mardröm för mig. Man måste känna att man förtjänar det och även om jag kanske gör det, kan inte alla få det. Och jag tycker, för prisets skull, att vi ska undvika att för många svenskar får det. PÅ FREDAG I nästa vecka fyller Bengt Nordén 70 år. Brukligt i universite­tsvärlden är att professore­r och dignitärer då hyllas med ett symposium. I Nordéns fall har detta svällt ut till att omfatta en hel vecka som alltså är i full gång. Ett 40-tal världsleda­nde forskare, bland dem elva nobelprist­agare, deltar .

– Jag ville ju att mina kompisar från hela världen skulle komma hit. Och det visade sig att ingen ville missa det här. Självklart känner jag mig hedrad.

Du fyller 70, men tänker inte pensionera dig?

– Formellt slutar jag vid årsskiftet, men har fått ett erbjudande om att stanna. Det blir nog så, men jag avslutar nog en del åtaganden och går ner till femtio procent.

 ?? Bild: LEIF GUSTAFSSON ?? 70 hyllas han med den mest spännande konferensv­eckan i universite­ts 186-åriga historia.
Bild: LEIF GUSTAFSSON 70 hyllas han med den mest spännande konferensv­eckan i universite­ts 186-åriga historia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden