Göteborgs-Posten

Bengt firas av hela världen

I går inleddes The Amazing Week på Chalmers, den häftigaste veckan i universite­tets långa historia. Utan professor Bengt Nordén hade det inte varit möjligt. Allt som sker de här dagarna är nämligen ett sätt att hylla hans gärning, att fira hans 70-årsdag.

-

INSPIRATÖR.

Bengt Nordéns cv är av det slaget att alla vi andra känner oss nödgade gömma undan och ligga lågt med våra egna resuméer. Om vi radat upp allting här hade det inte fått plats med något annat på de här sidorna, så därför nöjer vi oss med att plocka russinen ur kakan. • Professor på Chalmers sedan 1979. • Medlem av svenska vetenskaps­akademin. • Medlem av de nationella vetenskaps­akademiern­a i Norge, Tyskland och Finland. • Hedersdokt­or i Australien, Indien, Kina, Singapore och Storbritan­nien. • Tidigare medlem av, och ordförande i, Nobelkommi­ttén för kemi. • Kemiredakt­ör för Nationalen­cyklopedin, redaktör för de renommerad­e tidskrifte­rna Quarterly Review of Biophysics och Q. R. B - Discovery. • Grundare av Molecular Frontiers Foundation. MEN ALLTING BÖRJADE hemma i Lund för mer än 50 år sedan, där Nordén var en ung kille som egentligen inte alls var särskilt intressera­de av vare sig kemi, fysik eller matematik. BENGT NORDÉN FORTSATTE till universite­t där han disputerad­e 1971.

– Under de åren tyckte jag mycket om små smarta experiment som bara tog ett par timmar att genomföra, berättar han. Men jag fick ett gott rykte, ansågs nog som ganska begåvad.

1979 blev tjänsten som professor i fysikalisk kemi på Chalmers ledig. Och även om inte alla samtyckte till att den blott 34-årige Nordén skulle få tjänsten, fick han den.

– Jag tyckte det var så stort,

 ??  ?? Ett världsnamn inom sitt område, en aktad och uppskattad professor och inspiratör under flera årtionden på Chalmers. När Bengt Nordén nu fyller
Ett världsnamn inom sitt område, en aktad och uppskattad professor och inspiratör under flera årtionden på Chalmers. När Bengt Nordén nu fyller

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden