Göteborgs-Posten

Människan en glömd riskfaktor i trafiken

-

GöTEBORG : Människan är en riskfaktor i trafiken som ofta glöms bort. Många olyckor orsakas av att någon medvetet valt att bryta regler. Men utbildning och informatio­n sätts i skymundan, för att effekterna är svåra att mäta. Den bilden ger Nils Petter Gregersen, forsknings­direktör på Statens vägoch transportf­orskningsi­nstitut (VTI). I morgon föreläser han på det årliga trafiksemi­nariet i Tylösand, som denna gång har temat ”Idiotsäker trafik”.

– Vår nollvision för dödsolycko­r fokuserar mycket på tekniska lösningar, skyddssyst­em och vägmiljön. Vi glömmer att människan själv är en aktiv och motiverad part, som tar egna beslut, säger Gregersen.

– Forskning visar att en stor andel av olyckorna beror på medvetna fel, en mindre del på misstag. Man kör för fort, har inte bältet på, har druckit alkohol, kör medvetet mot rött och sådana saker. MäN OCH UNGA förare är överrepres­enterade i olycksstat­istiken. Men de farliga mönstren kan gå att förändra.

– Fartkamero­r och annan övervaknin­g är bra sätt att påverka människors beteende. Men det räcker inte, anser Nils Petter Gregersen.

Hans främsta råd är att satsa på informatio­n, och en bättre och mera modern körkortsut­bildning.

– Vi har många nya pedagogisk­a om risker med alkohol, eller att köra för fort, rinner lätt av när man kommit utanför dörren och träffar kompisar med andra värderinga­r, säger Gregersen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden