Göteborgs-Posten

Fredrik Reinfeldt lyser av stolthet över Barack Obamas besök. Frågan är om det verkligen blir av.

-

stängde dörren till Palme. 1975 bad han slutligen vid ett toppmöte i Helsingfor­s om ett officiellt möte med Palme och när Kissinger 1976 kom till Stockholm var spåren av frosten borta. USA:s demokratis­ke vicepresid­ent Walter Mondale gick så långt att han vid sitt besök i Stockholm 1979 till Palme sade om Vietnam: ”Vi hade fel. Ni hade rätt.” FöR DE KONSERVATI­VA i USA var Palme dock fortfarand­e ett rött skynke. Och det var först efter hans död som ett svenskt officiellt statsminis­terbesök i Washington blev aktuellt. 1987 togs Ingvar Carlsson emot av Ronald Reagan med alla de ceremonier som är avsedda endast för statschefe­r och nära allierade.

Det var uppenbart för dem som deltog – och oss som bevakade besöket – att Carlsson belönades för att han inte var Palme.

Pierre Schori, som var med i den svenska delegation­en, och Jan Eliasson, som medlat tillsamman­s med Palme, säger att det var smärtsamt att inte Palme fick uppleva den fullständi­ga normaliser­ingen av förbindels­en med USA, som han haft så starka både positiva och negativa känslor för sedan sitt första besök som ung.

Efter Carlsson-besöket utvecklade­s de normala relationer­na till att svenska statsminis­trar tagits emot i Vita huset för kortare, drygt timslånga, möten. Carl Bildt ”smet in” med de amerikansk­a Nobelprist­agarna vid något tillfälle för att få möjlighet att lägga fram synpunkter. Men inget besök har varit i närheten av Ingvar Carlssons, inte ens Tage Erlanders.

Det lyser stolthet om Fredrik Reinfeldt när Obamas besök planeras och fingrarna korsas för att Obama inte i sista stund ställer in med hänvisning till Syrien. Platsen i de svenska historiebö­ckerna är lika viktig som innehållet i samtalen.

Text

TINADE UPP.

En säkerhetsv­akt bereder väg för utrikesmin­ister Henry Kissinger vid hans besök i Stockholm 1976. Bilderna nedan: Tage Erlander och Dwight Eisenhower möttes två gånger – i Vita huset 1954 och (på bilden) i Stockholm 1962, då Eisenhower avgått som president. Fredrik Reinfeldt besökte George W Bush i maj 2007.

 ??  ??
 ?? Bild: CHARLES DHARAPAK ??
Bild: CHARLES DHARAPAK

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden