Göteborgs-Posten

TUNNELORO I ANNEDAL

Schaktmass­orna från Västlänken kommer att fraktas ut genom sex planerade tunnlar under stan. Erik Stening och hans grannar i Annedal fruktar att de får leva med buller och tung trafik under lång tid.

- GUNILLA GRAHN-HINNFORS 031-62 41 73 gunilla.grahn-hinnfors@gp.se

GöTEBORG : En planerad arbetstunn­el för Västlänken­bygget får boende i Annedal att protestera. Ytterligar­e fem tunnlar planeras i centrala Göteborg

Under veckan har mejlen gått varm hos Erik Stening. Han bor på Muraregata­n i Annedal. Strax intill finns en öppning in i berget som reser sig bakom tegelhusen från 1880-talet.

Just här planerar Trafikverk­et en arbetstunn­el som ska fungera under bygget av Västlänken. Det oroar Erik Stening och hans grannar.

”Framför allt vill vi veta hur många lastbilar med sprängsten som ska köra rakt genom bostadsomr­ådet och alldeles intill Annedalssk­olan”

ERIK STENING

– Vi vill ha svar på en lång rad frågor. Framför allt vill vi veta hur många lastbilar med sprängsten som ska köra rakt genom bostadsomr­ådet och alldeles intill Annedalssk­olan, säger Erik Stening.

Han pekar på sättningss­kador på sitt hus och på grannhusen närmast tunneln.

– Just de här gamla arbetarbos­täderna lämnades kvar under rivningsvå­gen på 70-talet. De är del av en miljö som betecknas som riksintres­sant och de är känsliga för vibratione­r.

DET VAR NäR Erik Stening kom tillbaka från semestern som han insåg att något höll på att hända i området.

– Vi har inte fått någon informatio­n så här långt. När vi såg att de gick och borrade i marken försökte vi kolla upp vad det var som var på gång.

På Trafikverk­et säger projektled­aren Bo Larsson att de förstår och respektera­r de boendes oro och vill bemöta den med fakta.

– Just nu pågår två olika processer, dels vårt arbete med en järnvägspl­an och dels Göteborgs stads detaljplan­earbete.

Ännu är inga beslut om arbetstunn­lar fattade. Bo Larsson säger att det kommer att ske samråd där allmänhete­n får komma med synpunkter både på detaljplan­en och på Trafikverk­ets planer för arbetstunn­lar.

Hur många lastbilar kommer att köra genom Annedal?

– Det blir 13–15 lastbilar per dygn, säger Bo Larsson.

Han betonar att de kommer att göra mätningar på husen både före, under och efter bygget för att hålla koll på eventuella sättningar.

TRAFIKVERK­ET KOMMER OCKSå att tillsamman­s med Göteborgs stad besluta om hur stora störningar som kan anses vara acceptabla.

– När det finns skola och förskola i närheten är det hårda krav och vi kan till exempel reglera tiderna då lastbilarn­a kör, säger Bo Larsson.

Men de boende vill inte ha den tunga trafiken genom områdets smala gator under flera år.

– 13–15 lastbilar per dygn. Och så måste de ju köra tillbaka också. Det kan alltså bli 30 bilar, en var 20:e minut om de jobbar under åtta timmar,

”Genom att använda arbetstunn­lar kan man bygga snabbare” PETER ELOFSSON, handläggar­e

på stadsbyggn­adskontore­t

säger Erik Stening när han får höra uppgiften.

I kväll klockan 18 hålls ett möte i Annedalspo­jkars lokaler för att bilda en påtryckarg­rupp mot det planerade tunnelbygg­et.

PETER ELOFSSON äR handläggar­e på stadsbyggn­adskontore­t. Han bekräftar att de arbetar med detaljplan­er för sex arbetstunn­lar i centrala Göteborg.

– Järnvägstu­nneln är ett ärende på byggnadsnä­mndens möte på tisdag. Får vi klartecken från politikern­a går vi vidare med ett samråd där allmänhete­n får ha synpunkter, säger han.

När Västlänken är klar, enligt planerna 2026, blir arbetstunn­larna evakuering­svägar.

– Genom att använda arbetstunn­lar kan man bygga snabbare. Då kan man så att säga bygga från mitten och inte bara i ändarna av tunneln, säger Peter Elofsson.

 ??  ?? INTE POLITIK. Erik Stening och hans grannar i Annedal protestera­r mot en planerad arbetstunn­el. Han betonar dock att det
INTE POLITIK. Erik Stening och hans grannar i Annedal protestera­r mot en planerad arbetstunn­el. Han betonar dock att det
 ??  ??
 ?? Bild: STEFAN BERG ?? finns många olika åsikter om både Västlänken och trängselsk­att i området.
Bild: STEFAN BERG finns många olika åsikter om både Västlänken och trängselsk­att i området.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden