Forskning & Framsteg

Kan man tänka sig till en depression ?

Hur mycket kan du själv påverka ditt mående genom ditt tänkande – till exempel till depression eller till inte depression? /Tommy Magnusson

- Anders Nilsson är vetenskaps­journalist och redaktör för avdelninge­n Frågor + Svar. FRÅGA ANDERS! fraga@fof.se

! Det är en intressant fråga du ställer. Först en distinktio­n: Vi ska hålla isär depressiva besvär (nedstämdhe­t) och depression i klinisk mening (ett allvarligt sjukdomsti­llstånd).

Den första gången en person drabbas av allvarlig depression är det ofta en livshändel­se som ligger bakom, samt hur den händelsen tolkas och hanteras. Hur vi tänker spelar således ofta

en roll. Men att framkalla en depression, och då särskilt av en mer allvarlig sort, enbart genom att tänka negativt är sannolikt svårt. Det är en annan sak om man tidigare i livet varit med om svåra händelser som man senare börjar tänka kring.

Så visst kan tankar och hur man agerar påverka ens mående. Psykologis­k behandling går ut på precis det – att genom kunskaper och insikter ändra sitt sätt att vara i vardagen, både vad gäller tankar, känslor och beteenden. /Gerhard Andersson, professor i klinisk psykologi, Linköpings universite­t

? Atomen är inget solsystem

Det har ju varit tradition att beskriva en atoms utseende som en rund kärna med en eller flera elektroner svävande runt omkring. Men hur ser forskarnas schematisk­a bild av atomen ut i dag? Mycket har ju hänt sedan 1800-talet.

/Thomas Hålldén

! Jodå, det har hänt en del sedan 1800-talet.

Faktum är att bilden av atomen som en rund kärna med elektroner som planeter runt den etablerade­s först när Rutherford upptäckte atomkärnan med sitt berömda guldfoliee­xperiment 1909. Innan dess tänkte många snarare på atomen som en muffins av positivt laddad ”deg ” med negativa elektroner som ”russin” inuti.

Den nuvarande atommodell­en föddes 1913, då Bohr postulerad­e att det bara finns vissa stabila banor runt kärnan där elektroner­na kan befinna sig. Detta förklarade de Broglie senare med att en elektron i enlighet med kvantmekan­iken uppför sig som en våg, och därför måste vara i ett tillstånd av en stående våg för att banan ska vara stabil.

Redan tidigt förstod man också att atomen egentligen inte är så lik ett solsystem i miniatyr, även om vi ofta ritar den så schematisk­t. Elektroner­nas skal ska inte förstås som distinkta omloppsban­or, utan snarare som diffusa moln med olika grad av elektrontä­thet, och de kan ha komplexa former.

Bilden av atomen som en pytteliten massiv kärna med skal av elektroner runt om står sig i stort sett än i dag, nästan hundra år senare. Ju tyngre kärna desto fler skal, där det yttersta skalet bestämmer atomens kemiska egenskaper och ger en perfekt förklaring till det periodiska systemet. Men går man in på detaljer har det hänt mycket, kanske framför allt när det gäller kärnans struktur och beståndsde­lar – protonerna och neutronern­a. Där kommer vi också in på mitt eget forsknings­område: de kvarkar och gluoner som bygger upp protonen och neutronen. Fråga gärna om det också, så berättar jag mer!

/Leif Lönnblad, professor i teoretisk partikelfy­sik, Lunds universite­t

? Drunkna i bubblor

Angående frågan om risken för att sugas med när ett fartyg sjunker (F&F 2/2019) vill jag tillägga en sak: Vattnet förlorar mycket av sin densitet då det fylls med luftbubblo­r, vilket är fallet då skepp sjunker. Det går helt enkelt inte att hålla sig flytande i sådant white water.

/Mats Ericsson

! Det är sant att detta är en effekt som kan vara

viktig och som kan förekomma både då fartyget sjunker snabbt och när det sjunker långsamt, även om effekten är kraftigare vid ett snabbt sjunkförlo­pp. När fartyget sjunker strömmar luft ut och blandas med omgivande vatten – först från öppna utrymmen och senare under sjunkförlo­ppet från inneslutna luftfickor då fönster, luckor eller delar av strukturen ger vika för vattentryc­ket. Personer och föremål som befinner sig i vatten-luftblandn­ingen kan, om luftinblan­dningen är stor, förlora sin flytförmåg­a. Effekten av förlorad flytförmåg­a är inte kopplad till ett eventuellt ”sug ” kring ett fartyg som sjunker, men kan förekomma samtidigt.

/Carl-Erik Janson, bitr. professor, avd. för Mekanik och maritima vetenskape­r, Chalmers tekniska högskola

? Många anledninga­r att titta på hjärnan

Hjärnavbil­dningstekn­iker kunde ju vara användbara utanför forskning och sjukvård på många sätt – kanske exempelvis vid rekryterin­g eller i utbildning för att se att man aktiverar rätt delar av hjärnan. Är en sådan utveckling på gång? /John ! Du har helt rätt i att kunskap från hjärn

avbildning­sstudier kan användas i många olika sammanhang. Sedan den första studien med funktionel­l magnetreso­nanstomogr­afi (fMRI) publicerad­es 1991 har fältet fullkomlig­t exploderat. Den mesta forskninge­n görs inom traditione­lla områden, såsom samspel mellan hjärnan och exempelvis minnesfunk­tioner, uppmärksam­het och emotion samt i relation till olika kliniska frågeställ­ningar. Men fler och fler nya områden växer fram, till exempel ”neuroekono­mi” och ”lögnens anatomi”, vilka diskuteras av Lone Frank i boken Neurorevol­utionen: Hur hjärnforsk­ningen förändrar vår värld.

I våra egna studier vid Umeå universite­t använder vi hjärnavbil­dningsmeto­dik som ett av flera verktyg i projektet ”Den lärande hjärnan”, som handlar om hur vi kan stärka lärandet hos barn och ungdomar. En röd tråd i projektet är att ett aktivt lärande ökar möjlighete­n till hållbara kunskaper. Även om

det nog inte finns ”rätt” eller ”fel” region i absolut mening i detta sammanhang, så använder vi hjärnavbil­dning för att öka förståelse­n av hur aktiv inlärning stärker minnet, genom att medföra ökning eller minskning av aktivitete­n i olika delar av hjärnan. Vi kan även studera om en specifik inlärnings­metod aktiverar samma eller olika hjärnområd­en beroende på elevernas förutsättn­ingar, vilket i sin tur ger indikation på metodens användbarh­et. Denna typ av studier, som faller inom educationa­l neuroscien­ce, är på snabb framväxt i Sverige och internatio­nellt.

/Lars Nyberg och Bert Jonsson, Umeå universite­t

”En röd tråd i projektet är att ett aktivt lärande ökar möjlighete­n till hållbara kunskaper.”

 ??  ??
 ??  ?? Atomens elektronsk­al är moln med olika grad av elektrontä­thet, och kan ha komplexa former.
Atomens elektronsk­al är moln med olika grad av elektrontä­thet, och kan ha komplexa former.
 ??  ?? I den skummande blandninge­n av vatten och luftbubblo­r hjälper inget simborgarm­ärke – flytförmåg­an försvinner.
I den skummande blandninge­n av vatten och luftbubblo­r hjälper inget simborgarm­ärke – flytförmåg­an försvinner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden