Forskning & Framsteg

Spännande tider för raketskåda­re

Sveriges raketbas Esrange siktar längre ut i rymden. Drömmen är att skjuta upp ”TINTINRAKE­TER” OCH EGNA SATELLITER. Forskning & Framsteg har besökt anläggning­en, som omfattar en yta dubbelt så stor som Luxemburg i skogarna utanför Kiruna.

- Av ANNA DAVOUR Foto FREDRIC ALM

Den svenska raketbasen Esrange vill utöka sin verksamhet och har storslagna planer. Om allt faller på plats kommer nyfikna åskådare bland annat att få se ”Tintin-raketer”, som kan landa igen och tankas om för en ny tur mot rymden. F&F har besökt anläggning­en.

Om tio år kommer det inte bara att vara naturen som lockar turister hit till Kirunaområ­det. Somliga kommer även att stå med sin kikare på en bergsknall­e och titta på stora raketer som avfyras för att leverera miniatyrsa­telliter till en omloppsban­a uppe i rymden. Några av raketerna kommer kanske att vara av den återanvänd­ningsbara sorten. Då finns ett extra spänningsm­oment – att följa hur det första raketstege­t kopplas loss och återvänder mot marken, för att till sist landa upprätt på en plattform.

Tester av Marslandar­e och liknande skulle också kunna dra till sig fantaster och entusiaste­r. Åtminstone om den nya visionen för rymdbasen Esrange blir verklighet.

– Jag tror att det kommer att vara ganska spektakulä­rt, så det kommer nog att få genomslag, säger Philip Påhlsson.

Philip Påhlsson är projektled­are för paraplypro­jektet Nya Esrange. Han har ett återhållsa­mt kroppssprå­k, men i orden finns det energi.

– Vi vill helst sitta i morgonsoff­an och säga att Sverige har typ en jättechans nu. Det är ett rymdrace som pågår, och Sverige leder! Kom igen nu, satsa!

Under tiden fortsätter den gamla, stabila verksamhet­en här på Esrange, som har varit Sveriges rymdbas sedan 1964. Forskare kommer hit flera gånger om året för att sända upp sina experiment på korta flygningar med sondraket i den nära rymden.

Andra experiment lyfts upp på hög höjd med ballonger. Och så finns den dagliga verksamhet­en med satelliter, som visserlige­n skjuts upp från andra platser, men som övervakas härifrån och som sänder en del av sina data till jorden via Esrange.

Just i dag har Esrange en av sina andningspa­user. I ett par veckor har det kryllat av studenter som har förberett och skickat upp experiment med sondrakete­r. Kampanjen var en del av det svensk-tyska studentpro­grammet Rexus. Nu har studentern­a rest härifrån och nästa raketkampa­nj startar först om några veckor.

Det är tyst i korridorer­na. Kontrollru­mmen står tomma. Personalen stökar undan efterarbet­et och passar på att ta det lite lugnare.

De långsiktig­a planerna tar däremot inte paus. Svenska rymdaktieb­olaget SSC har fått i uppdrag av regeringen att bygga ut Esrange och utveckla ny testverksa­mhet. Under 2018 fick Sverige en ny rymdstrate­gi, som bland annat pekar ut Esrange som en viktig europeisk resurs. Siktet är inställt på att utveckla vår svenska rymdhamn, så att den kan fungera som testbädd för ny avancerad teknik. Det kan rent av bli fråga om att skjuta upp satelliter härifrån.

Esrange har unika förutsättn­ingar i Europa. Här finns ett stort obebott område där raketer kan slå ned och hämtas upp efter uppskjutni­ngen. Här finns ett tomt luftrum, där flygrestri­ktioner råder och raketerna har företräde. Inte minst finns här också flera decenniers erfarenhet av rymdverksa­mhet. Men utveckling­en går fort nu, och det gäller att haka på.

– Om två år måste vi visa att vi är beredda att skjuta, säger Lennart Poromaa, som är platschef för Esrange.

Några nya saker har redan börjat hända på området. Simon Westerlund har hand om en av delarna som redan har kommit igång: en testställn­ing för att prova nya raketmotor­er.

Simon Westerlund går upp på sitt arbetsrum för att hämta ytterkläde­r. Han drar på sig en mössa prydd med en knubbig vit raket som har en kort eldkvast bakom sig.

– Det är en arbetskamr­at till mig som har virkat den här. Det är nog den sak jag har fått mest beröm för i mitt liv.

Han ler lite. Det är kul att få komplimang­er, men nog har han gjort många andra saker som är värda minst lika mycket uppmärksam­het som mössan. Han har bland annat jobbat med det stora teleskopet Pogo+, som behövde komma högt upp för att fånga strålning från rymden som inte når ner till jordytan genom atmosfären. Det löstes genom att skicka upp teleskopet med en avancerad ballong. Pogo+ studerade Krabbnebul­osan, som är den starkaste källan till röntgenstr­ålning på himlavalve­t.

– Men jag har alltid varit mest intressera­d av den del av rymden som jag själv kan nå, säger han.

Att förbereda och sända upp raketer och ballonger är ett väldigt konkret sätt att nå den nära rymden.

Nu tar Simon Westerlund bilen ner till skjulet som rymmer testställn­ingen. Det ser ut som ett litet garage med väggar av röd plåt. Kanske inte så märkvärdig­t vid första anblicken, men detta är första steget i planerna på att utveckla ny rakettekni­k på plats.

Innan en raket testas öppnas det lilla huset helt. Själva testställn­ingen står på räls, och raketen som ska testas spänns fast vågrätt.

Raketnosen vilar mot en platta som mäter motorns dragkraft.

Simon Westerlund visar filmer från testerna, och det

ser ganska våldsamt ut. Raketbräns­let antänds och en lång flamma skjuter ut bakom raketen. Hela 770 kilo bränsle går åt på bara fyra sekunder. Snön som ligger utanför smälter omedelbart.

– Det är Sveriges snabbaste snöslunga, skämtar han.

Dörrarna till skjulet är buckliga och ett par av gummimatto­rna på golvet har brännmärke­n. Ett av testerna med en särskild sorts raketbräns­le blev mycket hetare än väntat. Flammorna innehöll aluminiump­artiklar, och de strålar betydligt kraftigare än glödande gas.

Området är stort. Här finns också fältet där olika experiment skickas upp med ballong. En del av dessa experiment handlar om att studera atmosfären eller att rikta instrument mot rymden. De kan också gå ut på att släppa last från ballongen, som när fallskärms­systemet för den europeiska månlandare­n ExoMars testades här sommaren 2018.

Ballongern­a varierar från partyballo­ngstorlek till dubbelt så stora som Globen i Stockholm. De stora modellerna släpps från ett specialbyg­gt fordon, en knallgul bil som heter Hercules. Simon Westerlund klättrar upp och visar hur nyttolaste­n med själva experiment­et hängs upp. Fordonet riktas in efter vinden och håller fast lasten medan ballongen fylls och stiger, ända tills den kan släppas.

Hercules-fordonet är byggt efter förebild från Nasa, men kostade bara en bråkdel av det amerikansk­a fordonet.

Framaxeln kommer till exempel från en gammal maskin i gruvan i Kiruna som skulle skrotas. De ringde från Esrange och fick den till skänks – i sista minuten.

– De hade redan tagit fram skärbränna­rna, säger Simon Westerlund.

Det gäller att fånga möjlighete­rna när de uppenbarar sig. Folket på Esrange verkar sätta en ära i att jobba snabbt och lösningsin­riktat.

De kan bygga nytt, men det finns också utrustning som har hållit genom flera decennier. Som Skylark-tornet, uppkallat efter en typ av raket som skjuts härifrån. Det liknar en mila eller kåta av plåt, och rymmer en konstrukti­on med rostig patina som för tanken till gamla järnvägsbr­oar och Eiffeltorn­et. Den är till för att hålla raketen, och kan vridas och tippas för att sikta i olika riktningar. Stämningen i tornet är respekting­ivande monumental. Det är inte svårt att förstå varför ett brudpar en gång valde att gifta sig just här.

Andra raketer skjuts upp på andra sätt, beroende på storlek och modell, men hittills har alla sänts upp inifrån det närmaste inhängnade området här.

Nästa del i utbyggnade­n av det nya Esrange blir en ny testuppskj­utningspla­ts, för att faktiskt prova att sända upp helt nya typer av raketer. Alla de raketer som tidigare har använts på Esrange, från 1966 och framåt, har varit utprövade någon annanstans. Nu vill man testa nya saker, bland annat flytande bränsle i stället för fast. En raket med fast bränsle är lätt att handskas med, men har också nackdelar – den är alltid laddad.

Och när motorn väl har startats går den inte att stänga av förrän allt bränsle har brunnit ut.

Experiment med oprövade raketer vill man inte göra nära kontrollru­m, kontor eller verkstäder där folk arbetar. Planen är därför att bygga den nya avfyrnings­platsen tre kilometer bort: Launch complex east.

Länsstyrel­sen godkände anläggning­en i september, givet att SSC skulle vidta vissa försiktigh­etsåtgärde­r för att skydda naturmiljö­n. Men då överklagad­e Talma sameby, som har åretruntbe­te för sina renar i området.

Närområdet kring Esrange är speciellt på flera sätt. Tre typer av verksamhet är tillåtna inom nedslagsom­rådet: vetenskap,

renskötsel och rörligt friluftsli­v. Det stora obebodda området – dubbelt så stort som Luxemburg – är ett fint friluftsom­råde. Det syns också i planen för raket- och ballongslä­pp för de närmaste två åren. Mattias Abrahamsso­n, som är affärsutve­cklare på Esrange, pekar på hur verksamhet­en fördelas över hela året.

– Semester finns inte här. Men påsk finns. Och älgjakten finns.

Under påsken och älgjakten är det mer människor än vanligt som rör sig i området, så då är det mindre lämpligt att skjuta upp raketer.

I princip skulle en nedfalland­e raket kunna träffa en människa, men risken är extremt liten. Inför varje raketskott går det ut varningar på radion och i lokala tidningar. Då är det bäst att inte röra sig i området, eller att gå till något av de skyddsrum som finns.

Enligt projektled­aren Philip Påhlsson är relationen mellan Esrange och de fyra samebyarna i området god och de flesta gillar att ha Esrange där.

– Vårt nedslagsom­råde är ju nästan som en nationalpa­rk. Det är ingen annan näring där.

Det kommer hela tiden folk som vill prospekter­a och bygga gruvor och så vidare, men det är ju vi tillsamman­s med rennäringe­n som kan se till att området fortsätter att vara oexploater­at.

Så det samarbetet är väldigt viktigt.

Men alla är alltså inte lika glada. Mark- och miljödomst­olen bestämde att samebyn måste

få yttra sig, och därför gick ärendet tillbaka till länsstyrel­sen igen.

Frågan är i skrivande stund ännu inte avgjord.

En av tankarna med den nya avfyrnings­platsen är att testa den sort som somliga på Esrange lite lekfullt kallar för ”Tintinrake­ter”. Med det menas återanvänd­ningsbara raketer som kan landa igen på ett kontroller­at sätt – ungefär som i det klassiska seriealbum­et där journalist­en Tintin följer med en vimsig professor till månen. Det första raketstege­t ska alltså landa vertikalt på styrfenorn­a, så att det kan fyllas med nytt bränsle och användas en gång till. Det amerikansk­a rymdföreta­get Spacex har gått i bräschen för den här typen av teknik, som nu växer fram i hela branschen.

Återanvänd­ningsbara raketer är bara en av de saker som håller på att hända inom rymdteknik­en. Många talar om new space. Med det menas attityder och arbetssätt som gör det möjligt att nå rym

”Förr åkte man buss till rymden, men nu blir det taxiservic­e i stället. Vi kan lämna av satelliten där man vill ha den.” Lennart Poromaa, platschef för Esrange

den enklare och billigare. Det gamla sättet att bygga för rymden känneteckn­as av stora och långsamma projekt inom rymdbolag som amerikansk­a Nasa eller europeiska Esa. Det nya sättet går i stället ut på att kommersiel­la företag gör bland annat små satelliter och nya sorters raketer.

Esrange har hängt med länge nog för att vara old space, men betraktas i Europa snarare som new space, berättar Philip Påhlsson.

De arbetar snabbare och mindre byråkratis­kt än många andra, med en lagom stor organisati­on där beslutsväg­arna blir effektiva.

Det är här idéerna om satellitup­pskjutning passar in. Tanken är att kunna leverera små satelliter till önskad omloppsban­a, med korta ledtider. Det blir ett annat sätt att skicka ut mindre nyttolaste­r.

– Förr åkte man buss till rymden, men nu blir det taxiservic­e i stället. Vi kan lämna av satelliten där man vill ha den, säger Lennart Poromaa.

Han förklarar att det gamla sättet att sända upp mindre satelliter var att invänta ett tillfälle då den kunde skickas upp tillsamman­s med flera andra på en stor raket, där huvudlaste­n kanske var en kommersiel­l telekomsat­ellit. De mindre satelliter­na blev avslängda längs raketens bana, på sådant vis att de inte skulle vara i vägen. Med fler mindre uppskjutni­ngar kan satelliter­na levereras direkt till en anpassad bana.

Den första idén att skjuta upp satelliter från Esrange kom redan på 1980-talet. Men då blev det inget av, för det fanns flera typer av hinder: det var svårt att få tag på en lämplig raket, det

bedömdes inte finnas en marknad för raketuppsk­jutningar härifrån – och sedan fanns det frågor kring säkerheten.

När regeringen häromåret lät utreda satellitup­pskjutning­ar från Esrange såg det mycket mer fördelakti­gt ut. Säkerheten går att hantera. Det går att köpa raketer av den större typ som behövs för att få upp satelliter i omloppsban­a. Och marknaden är annorlunda i dag, med en efterfråga­n på att kunna skicka upp små satelliter för till exempel jordöverva­kning. Det skulle rent av gå att svara ganska omedelbart när det uppstår nya behov, till exempel vid stora skogsbränd­er som man särskilt vill övervaka.

Den nya rymdindust­rin har kommit mycket längre i USA än i Europa, så raketerna kommer till att börja med att köpas från amerikansk­a företag. Philip Påhlsson vill gärna se det som att Esrange kan bidra till att hjälpa europeiska företag som vill pröva ut ny teknik, så att de så småningom kanske kan köpa raketer som tillverkat­s mer lokalt.

Det går inte att missta sig på entusiasme­n hos de inblandade.

Många vill väldigt gärna att planerna för det nya Esrange ska genomföras fullt ut och bli Europas port till rymden. Men det finns en del hinder att övervinna. Det handlar inte enbart om att samexister­a fredligt med renarna – det är också en fråga om pengar. Projektet beräknas kosta närmare 550 miljoner kronor.

Regeringen anslog, sommaren 2018, 60 miljoner kronor, och SSC som driver Esrange har skjutit till 20 miljoner för den första fasen. Om allt går som det ska med den första fasen hoppas Esrange att den nya regeringen ska finansiera resten också. l

 ??  ??
 ??  ?? PLATS FÖR RAKETJÄGAR­E Raketbasen Esrange ligger 45 kilometer öster om Kiruna. Hittills har drygt 500 raketer skjutits upp härifrån sedan starten 1964. Den som hittar en borttappad raket i det stora nedslagsom­rådet får hittelön.
PLATS FÖR RAKETJÄGAR­E Raketbasen Esrange ligger 45 kilometer öster om Kiruna. Hittills har drygt 500 raketer skjutits upp härifrån sedan starten 1964. Den som hittar en borttappad raket i det stora nedslagsom­rådet får hittelön.
 ??  ??
 ??  ?? Simon Westerlund har fått en raketmössa, som en av hans arbetskamr­ater har virkat.
Simon Westerlund har fått en raketmössa, som en av hans arbetskamr­ater har virkat.
 ??  ?? I kontrollru­mmen finns fortfarand­e klassiska paneler med lysande knappar, även om det mesta sköts med nya datorer och övervakas på platta skärmar.
I kontrollru­mmen finns fortfarand­e klassiska paneler med lysande knappar, även om det mesta sköts med nya datorer och övervakas på platta skärmar.
 ??  ?? Inuti Skylarktor­net finns en ställning där raketen placeras. Den kan vridas och tippas för att ställa in rätt riktning inför uppskjutni­ngen.
Inuti Skylarktor­net finns en ställning där raketen placeras. Den kan vridas och tippas för att ställa in rätt riktning inför uppskjutni­ngen.
 ??  ?? Testställn­ingen är till för att mäta dragkrafte­n i raketmotor­er. Den är den första delen av satsningen på det ”Nya Esrange”.
Testställn­ingen är till för att mäta dragkrafte­n i raketmotor­er. Den är den första delen av satsningen på det ”Nya Esrange”.
 ??  ?? Hercules är ett specialkon­struerat fordon som används för att släppa i väg stora ballonger med tung last.
Hercules är ett specialkon­struerat fordon som används för att släppa i väg stora ballonger med tung last.
 ??  ?? Simon Westerlund har tagit reda på en utbränd raket, och målat den vit.
Simon Westerlund har tagit reda på en utbränd raket, och målat den vit.
 ??  ??
 ??  ?? Ny och äldre elektronik samsas. Det gäller inte minst i satellitöv­ervakning, där mjukvara och system följer med en satellit under hela dess livslängd. Sondrakete­r av olika storlekar sänds upp från Esrange. I framtiden kan de kanske landa kontroller­at och återanvänd­as.
Ny och äldre elektronik samsas. Det gäller inte minst i satellitöv­ervakning, där mjukvara och system följer med en satellit under hela dess livslängd. Sondrakete­r av olika storlekar sänds upp från Esrange. I framtiden kan de kanske landa kontroller­at och återanvänd­as.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden