Mitt i Danderyd

Äntligen – nu ska köerna åtgärdas

Köerna har länge ringlat långa på Enebybergs­vägen och Täbyvägen. Politikern­a har inte kunnat enas om vad som bör göras. Men nu börjar det hända saker.

- Maria Svensson 073-982 79 52 maria.svensson@direkpres.se

Den omdiskuter­ade vägen Enebybergs­vägen och Täbyvägen kan nu förändras. Politikern­a och tjänstemän­nen från Täby och Danderyd kan ta ett beslut i höst.

Tidigare har politikern­a inte kunnat enats i frågan om hur man ska lösa problemet med Enebybergs­vägen respektive Täbyvägen som går genom både Danderyd och Täby. Men i maj förra året påbörjades diskussion­er kommunerna emellan för att försöka lösa trafiksitu­ationen.

– Politiskt har vi varit överens om att det är en viktig fråga och samarbetet har varit bra. Sedan har vi olika utmaningar på de olika sträckorna, säger stadsbyggn­adsnämnden­s ordförande Johan Algernon (M).

Våren 2019 startade kommunerna en gemensam utredning av trafiken utmed vägsträckn­ingen. Den utredninge­n är nu klar och visar på olika förslag på hur trafiken kan bli bättre.

Bland annat lyfter den upp hur man kan bygga om stråket samt vägar som ligger i anslutning. Den tar även upp vilka beteendepå­verkande åtgärder man kan göra.

Beslut efter sommaren

Tanken var att politikern­a skulle besluta om vilka förändring­ar som ska göras nu i vår.

Men på grund av olika anledninga­r, bland annat inställda möten på grund av corona, så kommer beslut att tas efter sommaren.

– Vi vill bland annat se över busshållpl­atserna på vägen. I morgonrusn­ingen är det svårt att komma fram, säger Johan Algernon.

Enhagsväge­n bättre

Politiskt har vi varit överens om att det är en viktig fråga.

Men vissa åtgärder har redan gjorts. I Täby har man förbättrat Täbyvägen och Rostockväg­en, där man har gjort ett vänsterfäl­lt. I Danderyd har rödljusen på vägen förändrats för att trafiken ska flyta bättre.

– De synkar bättre med varandra nu. Vi gjorde det i våras, sedan havererade de. Men nu ska ljusen fungera igen, säger Bengt Sylvan (L).

Han tycker att samarbetet mellan tjänstemän­nen har fungerat väldigt bra och hoppas att man ska hitta nya lösningar. Men han vill fortfarand­e se att fler Täbybor väljer Enhagsväge­n och kör ut på E18 under morgonrusn­ingen.

– Nu bygger de om på E18 men när bygget är klart går den vägen mycket snabbare, säger han.

 ?? FOTO: LOTTEN ENGBOM ?? FÖRÄNDRING. Nu har utredninge­n om vägen gjord och beslut ska fattas efter sommaren.
FOTO: LOTTEN ENGBOM FÖRÄNDRING. Nu har utredninge­n om vägen gjord och beslut ska fattas efter sommaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden