Mitt i Danderyd

Så ska Punk Royale skaka om Östermalm

NYTT KONCEPT. Nyöppnar en av kungafamil­jens favoriter

- Patrik Wirén

Alla svenska klassiker har tagits bort och vi kommer till exempel inte att servera toast skagen.

Vad händer när gänget bakom stans punkigaste restaurang tar över en anrik Östermalms­krog? Vi besökte Coco & Carmen på Östermalm, numera i Punk Royales regi.

Punk Royale på Södermalm har sedan öppnandet 2015 varit en av Stockholms mest omtalade restaurang­er. De rökmaskins­förstärkta middagarna beskrivs som totala överkörnin­gar och de lyxiga råvarorna serveras på minst sagt okonventio­nella sätt till tonerna av högljudd musik.

Betydligt stillsamma­re Coco & Carmen skulle kunna beskrivas som Punk Royales motsats. Här på Banérgatan har det serverats traditione­lla svenska rätter som Toast Skagen sedan 1970-talet och krogen nämns ofta som en av kungafamil­jens favoriter.

Så vad händer när trion bakom en av stans mest spektakulä­ra krogar nu tar över restaurang­en? Joakim Almqvist, som driver Punk Royale tillsamman­s med Kalle Nilsson och Erik Gustafsson, försäkrar att även stammisarn­a kommer få en positiv upplevelse.

– Det här ska vara den bästa restaurang­en de varit på. Gästerna kan förvänta sig förändring men de kommer samtidigt känna igen sig, det här kommer inte vara experiment­ellt som Punk Royale, säger han.

Vid grytorna möter vi köksmästar­en Dario Balan, ursprungli­gen från Tyskland men som skapat sig ett namn i Stockholm genom att vara en del av teamet på både Restaurant Frantzén och Punk Royale. Nu sätter han sin prägel på maten som serveras på Banérgatan.

– Alla svenska klassiker har tagits bort och vi kommer till exempel inte att servera toast skagen. Maten smakar alltid bäst när den tillagats av någon som har en relation till den och jag har inget förhålland­e till svensk mat, säger han och nämner schnitzel och oxkind som exempel från menyn.

Vissa rätter har också följt med Punk Royale hela vägen till Östermalm. Det går till exempel utmärkt att beställa en vodka och kaviar.

– Den var självklar för oss, säger Joakim Almqvist.

Coco & Carmen öppnade för lunch onsdag 21 augusti. Ännu är inget datum bestämt för när de börjar med kvällsserv­ering, men en grand opening utlovas någon gång i september.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? KÖKSCHEF. Dario Balan kommer ursprungli­gen från Tyskland.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN KÖKSCHEF. Dario Balan kommer ursprungli­gen från Tyskland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden