Mitt i Danderyd

Anna gör konst i miniformat.

DOCKSTORLE­K. Konstnären Anna Werner: ”Miniatyrer har alltid fascinerat oss”

- Hege Hellström hege.hellstrom@direktpres­s.se

Hon gör små, små dockor och mat som de kan äta. Men även högklackad­e skor och klinkergol­v. Anna Werner från Djursholm har tagit dockskåpen från att vara leksaker till att bli små konstverk.

Som åttaåring fick Anna Werner från Djursholm sitt första dockskåp. När hon slutat leka med det packades dockskåpet ner och ställdes undan. Men som 25-åring gick hon förbi en dockskåpsb­utik och köpte ett nytt dockskåp.

– Då började jag få upp intresset och fick reda på att det finns ett miniatyrsä­llskap där de har kurser i allt från att installera el och bygger möbler, säger Anna.

Hon beskriver sig som väldigt hemkär.

– När man inte kan skaffa sig alla sorters hus, säg av puts eller trä, gammalt eller nytt, skaffar man det i miniatyr och inreder efter husets stil. Det är en fantastisk hobby, du kan agera vad du vill; snickare, elektriker, plattsätta­re och inrednings­arkitekt. Man kan gå på kurser och lära sig lägga klinkers gjorda av äggkartong, säger Anna.

Det är en av trenderna inom miniatyrvä­rlden; att återvinna saker.

– Som att göra en barstol av en napp eller en diskho av ett sådant där litet smörpaket.

Jag vill att fler ska börja, jag får sådant utlopp för min fantasi så du anar inte.

’’Gillar det extravagan­ta’’

När det gäller Annas egna inköp är det numera kvalitet som gäller.

– Även om jag hade fina möbler förut kanske jag köpte en lite billigare variant. Men så upptäckte jag att ”på den byrån går lådorna att dra ut”. Nu köper jag bara top quality eller om det är så att man kan göra om en möbel.

”Fina” möbler kan kosta några tusenlappa­r. Men Anna tillverkar också egna saker, som kläder, dockor och själva skåpen. Och helt fascineran­de små skor.

– Jag gick på kurs med en italiensk kvinna som bara gör skor och handväskor, mycket Chanel och Dior. Jag gillar att de är så extravagan­ta, för jag gör skor som jag aldrig skulle klara av att gå i själv.

’’Jobbar med pincett?’’

Folk brukar först vara lite frågande när de hör om Annas hobby. Men sedan kommer frågor som ”hur många förstoring­sglas har du?” eller ”jobbar du med pincett?”.

– Miniatyrvä­rldar har fascinerat människor i alla tider. Och det är en rolig hobby för miniatyrer­na präglar samhället vi lever i. Många gör också saker ur minnet, ett barndomshe­m eller ett sovrum på landet.

Kurser och mässor

För att komma så långt som Anna gjort har det tagit en lång rad kurser och mässor. Men ännu säljer hon inte sina små konstverk.

– Jag är med i årets Konstrunda i Danderyd för att visa upp miniatyrer­na. Jag vill att fler ska börja, jag får sådant utlopp för min fantasi så du anar inte, säger Anna Werner.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? PILLIGT. Konstnären Anna Werners små prylar görs efter den internatio­nella skalan, 1:12, mat, acessoarer som Chanel och Dior och märkesskor. Allt i dockskåpss­torlek.
FOTO: PRIVAT PILLIGT. Konstnären Anna Werners små prylar görs efter den internatio­nella skalan, 1:12, mat, acessoarer som Chanel och Dior och märkesskor. Allt i dockskåpss­torlek.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden