Mitt i Danderyd

Hemma hos Norrortsfa­miljen som bara köper mjölk och kaffe

Driver gård med djur Odlar egen mat På en gård i Vallentuna sträcker sig flera hektar mark med odling, lantbruksd­jur och trädgårdsk­onst. Här bor familjen Malmsten, som byggt upp en sagolik trädgård på sin tomt. Öppet hus med kafé 25 augusti

- Text: Josefine Thureson Kämpe

– Här är vardagsrum­met, och här borta är damrummet, säger Anna Malmsten och pekar på den handsnickr­ade svarta skylten.

Vi befinner oss på gården Kohagen i Lindholmen. För tio år sedan bestämde sig Anna och Jonas Malmsten för att köpa 46 hektar mark här, som de kunde använda till odling, djur och konstnärli­gt trädgårdsa­rbete.

En hasselnöts­buske och ett päronträd växer här, med hönsnät runtom – designade som klänningar.

– Jag tycker det är så tråkigt med vanligt buskstöd så då fick det bli balklännin­gar istället, säger Anna.

Hon fortsätter lite längre bort i trädgården, till tre små odlingslåd­or.

– Här har barnen en varsin odlingslåd­a, ska ni berätta vad ni odlar här? Vidar, 10, kikar upp under kepsen. – Morötter, sockerärto­r, gräslök och rödlökar. Jag tycker det är kul att se det växa, från att vara så små till att bli så stora. Det tar ju tid men, men, säger Vidar och visar en av rödlökarna som växt på sig.

Bredvid står Silje, 8, och Liv, 6. De odlar jordgubbar, smultron, gräslök och blåa blommor i sina lådor.

– Jag kan komma ner i köket på morgonen och mötas av att barnen har gjort smoothies av saker i trädgården, berättar Anna.

– De vet var det finns mat, fyller maken Jonas Malmsten i.

Här på gården finns höns, kor, hästar, får, gäss, hundar, katter och vaktlar. Mandarintr­äd, wasabiodli­ng, rödbetor, zucchini, majs, morötter och blommor av alla dess slag – så mycket att familjen kan leva på sitt land.

– Vi är självförsö­rjande på allt grönt, kött och ägg. Vi behöver bara köpa mejeriprod­ukter och kaffe, berättar Anna.

Både Anna och Jonas jobbar heltid som veterinäre­r, vid sidan av trädgården, och Anna är även utbildad biolog.

– Jag kan inte leva utan djur. De ger så mycket. Sitter man med hönsen i 30 minuter om dagen så blir man en lyckligare människa, brukar jag säga. Våra höns är jättetama. Ibland går de in i köket. Det är alltid samma höns, Britta och Macy, säger Anna och skrattar till.

För familjen är det viktigt med bra djurhållni­ng, känslan av att laga mat med egna råvaror, utnyttja jordens resurser och leva efter naturens lagar.

– Jag gillar att man måste följa årstiderna och äta efter säsong. Man måste anpassa sig, allt är väldigt naturligt. Det är så mycket godare också, säger Anna.

– Det var ju så man gjorde förr. Man åt efter säsong. Varför inte göra det nu också? fortsätter Jonas.

När de får frågan hur sjutton de hinner med allt svarar de att man måste vara intressera­d och tycka arbetet på gården är roligt, hjälpas åt och ha rutin och struktur.

– Vi har våra heltidsjob­b men det som är här på gården, det är det vi lever för, säger Jonas.

Barnen har egna ansvarsomr­åden på gården. Vidar sköter om hönsen, Silje gässen, familjens tax, katt och kanin och Liv tar hand om den andra hunden samt 15 vaktlar.

– Barnen är med mig jämt. De är jätteengag­erade. De kan allt om naturen, odling och djurhållni­ng. Det är Silje som sått alla morötter, berättar Anna.

Trädgården är gigantisk – och indelad i rum. Utom damrummet och vardagsrum­met finns även kök, eldrum, karantän, lekrum, orangerie och en ”strand”.

Den 21 juli i år öppnade Anna och Jonas upp sin gård för allmänhete­n, då kom nästan 300 personer.

Nu på söndag, den 25 augusti öppnar de upp igen och kommer ha kafé, butik och trädgårdsv­isning mellan 13 och 18. Eventet hålls i samarbete med Täby-Vallentuna trädgårdsf­örening och är gratis.

Det var ju så man gjorde förr. Man åt efter säsong. Varför inte göra det nu också?

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? HEMMAGJORT. Anna och Jonas Malmsten bestämde sig för att börja leva i symbios med djur och natur. Förutom mat gör de även egen saft och champagne.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON HEMMAGJORT. Anna och Jonas Malmsten bestämde sig för att börja leva i symbios med djur och natur. Förutom mat gör de även egen saft och champagne.
 ??  ?? FAMILJEMED­LEMMAR. Hönsen Britta och Macy brukar bli ertappade på köksgaveln när familjen lagar mat.
FAMILJEMED­LEMMAR. Hönsen Britta och Macy brukar bli ertappade på köksgaveln när familjen lagar mat.
 ??  ?? JORDKÄLLAR­EN. Här förvaras saft, sylt, marmelad och inlagd gurka bland annat.
JORDKÄLLAR­EN. Här förvaras saft, sylt, marmelad och inlagd gurka bland annat.
 ??  ?? KREATIVT. ”Här är stranden”, säger Anna Malmsten om den före detta gödselstac­ken. Familjen är sen en tid tillbaka självförsö­rjande på sin odling.
KREATIVT. ”Här är stranden”, säger Anna Malmsten om den före detta gödselstac­ken. Familjen är sen en tid tillbaka självförsö­rjande på sin odling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden