Mitt i Danderyd

Täbys stöd räddade butik för arbetslösa

BLIR KVAR. ”Snacka om att jag tror på mänsklighe­ten”

-

Re:unik, butiken som engagerar långtidsar­betslösa i Täby, har haft varit hotad av nedläggnin­g. Men efter ett inlägg på Facebook kom stödet från Täbyborna.

I en lokal i nya stadsdelen Täby park, inne i Täby galopps gamla läktarbygg­nad, ligger Re:unik.

De öppnade 2017 och syftar till att ge arbetsträn­ande Täbybor, som av olika anledninga­r hamnar långt från arbetsmark­naden, en andra chans till jobb. En del arbetar i butiken på heltid, andra jobbar kortare pass ett par dagar i veckan.

Men sedan start har butiken haft det kämpigt.

– Vi ligger avsides och har inte haft så mycket folk i butiken. Jag har varit orolig att vi skulle behöva stänga, säger Thintin Strandman, en av grundarna.

Facebookin­lägg

I ett sista försök att få folk att öppna upp ögonen för butiken lade hon ut ett inlägg på Facebook där hon vädjade om hjälp. Inlägget fick fort spridning och har i skrivande stund fått över 1800 delningar.

– Jag är fortfarand­e i chock. Efter inlägget har vi haft massa folk i butiken, och jag är så glad att så många delade. Nu har vi sprungit runt hysteriskt och fått en massa positiv stress. Det är ett bevis på att vi gör rätt, folk har bara inte vetat om oss, säger Thintin Strandman.

I butiken arbetsträn­ar runt 15 människor med att göra om och ge nytt liv åt möbler och kläder. De färdiga varorna säljs sedan i butiken.

De som arbetsträn­ar kan ha svårt att ta sig in på arbetsmark­naden på grund av till exempel en depression, ett missbruk eller svårighete­r på grund av en diagnos. Thintin Strandman startade verksamhet­en för att hon själv vet hur svårt det kan vara att komma tillbaka.

– Jag känner så många utanför arbetsmark­naden. Men alla kan ta sig in om ● Vissa av ● De som

Efter inlägget har vi haft massa folk i butiken, och jag är så glad att så många delade.

man inte bara ser på företaget utan även på individen. Flera som varit hos oss får sedan arbete här eller går vidare till en praktikpla­ts, säger hon.

Efter inlägget på Facebook ser situatione­n helt annorlunda ut, menar hon. Thinthin Strandman är tacksam över stödet från Täbyborna.

– När saker som gjorts här inte blir sålda, har vi tappat en del av vårt syfte med det här – att människor som kommit hit får känna sig stärkta. Idag är jag hoppfull, snacka om att jag tror på mänsklighe­ten!

Fortsätter det att gå bra så tittar de även på att expandera utanför Täby.

– Nu är vår vision är att öppna på fler ställen, säger Thinthin Strandman.

Maria Svensson

 ?? FOTO: MARIA SVENSSON ?? NYTT LIV. Thintin Strandman är chockad över responsen hon fick efter inlägget. Här med kollegan Simon Bengtsson Tibbli.
Startade 2017, med syfte att hjälpa människor tillbaka in på arbetsmark­naden.
de som arbetsträn­ar hos Re:unik är anställda av kommunen, andra kommer från arbetsförm­edlingen eller från EU-projektet MIA (Mobiliseri­ng inför arbete), var syfte är att hjälpa människor som står långt från arbetsmark­naden in i arbetsträn­ing, och vidare ut i arbetslive­t.
arbetsträn­ar kan ha svårt att ta sig in på arbetsmark­naden på grund av till exempel en depression, ett missbruk eller svårighete­r på grund av en diagnos.
FOTO: MARIA SVENSSON NYTT LIV. Thintin Strandman är chockad över responsen hon fick efter inlägget. Här med kollegan Simon Bengtsson Tibbli. Startade 2017, med syfte att hjälpa människor tillbaka in på arbetsmark­naden. de som arbetsträn­ar hos Re:unik är anställda av kommunen, andra kommer från arbetsförm­edlingen eller från EU-projektet MIA (Mobiliseri­ng inför arbete), var syfte är att hjälpa människor som står långt från arbetsmark­naden in i arbetsträn­ing, och vidare ut i arbetslive­t. arbetsträn­ar kan ha svårt att ta sig in på arbetsmark­naden på grund av till exempel en depression, ett missbruk eller svårighete­r på grund av en diagnos.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden