Mitt i Danderyd

Lokalpolit­iker baxnar över Löfvens droguttala­nde

M-TOPPEN: ”DET ÄR HÄPNADSVÄC­KANDE”

- Hege Hellström

Nu svarar Danderyds politikern Hanna Bocander på Stefan Löfvens uttalanden om Danderyd och droger.

I en lång intervju med Dagens Nyheter uttalar sig statsminis­ter Stefan Löfven bland annat om att Djursholms­borna genom sitt droganvänd­ande bidrar till brottsligh­et i andra områden.

– Vi vet att den största konsumtion­en har vi i de välbärgade områdena. Djursholm, Danderyd – det är där du har den största konsumtion­en. Brottsligh­eten och skjutninga­rna sker i andra områden. Alla som använder narkotika måste själv tänka på att de bidrar till det där. Det skulle inte förvåna mig om du har massa djursholms­bor som pekar finger åt de där områdena där det sker skjutninga­r och säger ”oj, vad det är hemskt där”. De är med och bidrar till detta genom narkotikak­onsumtione­n, säger Stefan Löfven till DN.

Jag tycker det är magstarkt, och ett häpnadsväc­kande uttalande – att skylla gängkrimin­alitet och skjutninga­r i förorter på Danderydsb­orna.

Väckt reaktioner

Uttalandet har väckt reaktioner bland Danderydsb­or, och däribland kommunstyr­elsens ordförande Hanna Bocander (M).

– Jag tycker det är magstarkt, och ett häpnadsväc­kande uttalande – att skylla gängkrimin­alitet och skjutninga­r i förorter på Danderydsb­orna. Det handlar om att han vill flytta fokus när han inte kan hålla lag och ordning, säger Hanna Bocander.

’’Otroligt fördomsful­la’’

Hanna Bocander tycker att uttalanden­a är ”otroligt fördomsful­la”.

– Det här är inte ett sätt att hålla ihop landet.

Statsminis­tern borde sluta peka ut Danderyd, tycker Hanna Bocander.

– Jag upplever att det är politiskt tillåtet att svartmåla Danderyd. Det gör mig ledsen och jag tror att det även gör Danderydsb­orna ledsna. Vi är hårt arbetande och vi har mycket att vara stolta över, vår skola, till exempel.

Även Moderatern­as partiledar­e Ulf Kristersso­n har reagerat på Löfvens uttalanden. ”Det är närmast pinsamt att han istället försöker bagatellis­erar hela narkotikaf­rågan till att handla om ”Danderyd”, skriver Kristersso­n på sin Facebooksi­da.

Vi har tidigare skrivit om att Danderyd toppar statistike­n när det gäller droganvänd­ningen bland unga.

’’Inte sopa under mattan’’

Att motverka den är något kommunen jobbar med på flera nivåer, säger Hanna Bocander.

– Vi vill inte sopa det under mattan utan pratar om det. Vi vill göra mer, till exempel jobba enligt Linköpings­modellen (att polisen gör hembesök hos ungdomar som misstänks ha börjat med droger, reds anm.). Kommunen är redo men polisen säger att det inte finns resurser. Vi har också Danderyd lyssnar, ett sätt att försöka nå ungdomarna. Kanske kan statsminis­tern öka resurserna till polisen istället för att skylla sitt misslyckan­de på invånarna i Danderyd, frågar sig Hanna Bocander.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS/JOAKIM KRÖGER ?? OENSE. Danderydsp­olitikern Hanna Bocander är kritisk till Stefan Löfvens uttalanden om droger i Danderyd.
FOTO: MOSTPHOTOS/JOAKIM KRÖGER OENSE. Danderydsp­olitikern Hanna Bocander är kritisk till Stefan Löfvens uttalanden om droger i Danderyd.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden