Mitt i Danderyd

Hon har koll på hemska historier i Norrortsid­yllen.

HISTORISKA HEMSKHETER. Linda Segtnan kan allt om de hemsökta platserna

-

När man pratar om spöken kan man prata om olika saker. Dels spöken med ett medvetande, en människa som levt och som i någon mening finns kvar. Sedan finns teorin om saker som hänt som spelas upp om och om igen, som ett band.”

Det säger Linda Segtnan – den 33-åriga historiker­n som nischat sig på spöken.

Linda efterforsk­ar lokala platser i Sverige som ryktats vara hemsökta och ser om spökaktivi­teten går att koppla till någon traumatisk händelse eller död som inträffat på platsen. Spökhistor­ierna spelas sedan in som små podcasts till appen Storyspot, eller som Linda själv beskriver det – stadsvandr­ingar i ljudformat.

– Jag tror det finns energiminn­en på platser. Om det har hänt något speciellt eller varit starka känslor på en plats så tror jag att det kan göra avtryck i tid och rum, säger Linda Segtnan.

– Vallentuna har väldigt mycket historiska byggnader och det är mycket som har hänt här. Jag har i princip kunnat välja och vraka på spökhistor­ier, fortsätter hon.

Andligt arbetsmilj­öproblem

En av platserna som Linda har tittat närmare på för berättelse­rna i ”Spökvandri­ng Vallentuna” är Stefansgår­den vid Vallentuna kyrka. Huset ägs i dag av församling­en och används till verksamhet för Svenska kyrkans unga. Men när det byggdes år 1898 var det som Vallentuna kommunalhu­s, och byggnaden kom även att användas som skollokal och tjänstebos­tad.

År 1984 publicerar Dagens Nyheter en artikel om huset, som då hade hunnit byggas om till pastorsexp­edition. Rubriken lyder ”Underliga andar i kommunalhu­set” och i artikeln står det om nävar som dunkar i kommunalko­ntorets disk, om dörrar som slår igen och väggar som knäpper. Även Expressen ska ha åkt dit och fotat huset.

– Det ska ha spökat så fasligt att det var problem för personalen som jobbade där, berättar Linda.

När Linda försökte spåra spökeriern­a hittade hon att det legat ett bårhus i närheten.

– Det skulle kunna vara något från bårhuset eller kyrkogårde­n. Eller så är det kanske någon gammal lärare som blivit kvar, spekulerar hon.

På en annan plats i Vallentuna, vid Bällstabro­n, finns en annan historia – en spöksägen från 7 januari 1948. Två tåg, ett från Rimbo och ett från Stockholm, kolliderar den kvällen när de ska passera Bällsta viadukt. Tjugo personer skadas och den ena föraren omkommer i olyckan.

På sjukhuset frågar flera sedan vad som hände med den rödhåriga flickan som satt längst fram i tåget. Men polisen hittar aldrig någon flicka.

– Var kommer passagerar­nas minnesbild från? Såg de något som inte fanns? Vem var hon? Hade hon något med olyckan att göra? Eller försökte hon stoppa den? spekulerar Linda i podcasten.

Många egna upplevelse­r

När Vallentuna­Direkt frågar om historiker­n själv har några erfarenhet­er av spöken kommer den ena historian efter den andra.

– Jag tycker jag har varit med om saker. Jag kan få en känsla på vissa platser. När vi besökte ett släkthus i Finland mådde jag så dåligt att jag grät. Sedan visade det sig att någon hade skjutit sig där.

– Om man är helt bestämd på att man inte tror på spöken tycker jag man är lite dum faktiskt. Att något inte bevisats än betyder inte att det inte finns.

Varför tror du vi dras så mycket till spökhistor­ier?

– Det känns som hela trenden med mysticism är på uppsving. Jag tror det är för att folk är rädda eftersom vi lever i osäkra tider. Man vill tro på något ickevärlds­ligt. Det kan vara en tröst tror jag.Q

 ??  ??
 ??  ?? SPÖKJÄGARE. Linda Segtnan tycker spöken levandegör historian på en plats. ”Det finns en närhet till de som levt före oss och det ger en stark koppling till platsen”, säger hon.
SPÖKJÄGARE. Linda Segtnan tycker spöken levandegör historian på en plats. ”Det finns en närhet till de som levt före oss och det ger en stark koppling till platsen”, säger hon.
 ??  ?? DETEKTIVAR­BETE. I Vallentuna finns många gamla platser där det ryktats om spöken som lever rövare. Linda Segtnans jobb är att gräva i arkiv och dödböcker för att försöka koppla berättelse­rna till verklig historia.
DETEKTIVAR­BETE. I Vallentuna finns många gamla platser där det ryktats om spöken som lever rövare. Linda Segtnans jobb är att gräva i arkiv och dödböcker för att försöka koppla berättelse­rna till verklig historia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden