Mitt i Danderyd

Det ska hända med Berga gård

- Maria Svensson maria.svensson@direktpres­s.se

Har du sett den lilla röda bilen som kör omkring i Norrort? Vi sprang ikapp den och kollade vem som satt bakom ratten.

Har man gått förbi Täby torg de senaste veckorna har man nog inte kunnat undgå att se den lilla röda bilen som står parkerad vid lekplatsen – eller mopeden, elbilen, ja vad är det egentligen?

Mannen bakom ratten är Täbybon Kenneth Fredriksso­n. Han bor i vanliga fall i Ella gård men har idag åkt till Täby centrum för att handla.

– Jag har haft den här i ett halvår nu, jag vet inte exakt vad den kallas men jag åker med den överallt. Den är perfekt om man vill åka och handla, säger han.

Flera personer tittar och fotar när han åker förbi på Täby gator.

Frihet i tolv knyck

Bilen är egentligen en scooter och styrs med hjälp av ett handtag. Kenneth fick den som en 85 års-present av sina två söner efter att han förlorat sitt körkort.

– Jag hade inte de fysiska förutsättn­ingarna längre. Det var ett slag att förlora det, säger han.

Vad betyder bilen för dig?

– Jag har alltid varit beroende av frihet och det får jag med den här. Min fru är begraven i Altorp i Danderyd och jag brukar ta bilen dit. Det tar exakt en timma och sju minuter enkel väg, sen kör jag hem igen.

Hur fort kan du köra då?

– Ja, du den går i tolv kilometer i timman men under lyckliga förutsättn­ingar kan man pressa upp den till tretton, säger Kenneth och skrattar.

 ?? FOTO: MARIA SVENSSON ?? KENNETHS LILLA RÖDA. Kenneth Fredriksso­n har Täbys kanske minsta bil, men den ger honom frihet.
FOTO: MARIA SVENSSON KENNETHS LILLA RÖDA. Kenneth Fredriksso­n har Täbys kanske minsta bil, men den ger honom frihet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden