Mitt i Danderyd

Alla använder ordet kaos – utom Arriva

Lotten Engbom har varit på äventyr i kollektivt­rafiken. Vad hon lärde sig? Andas djupt och var beredd på hamna någon annanstans än planerat.

- LOTTEN ENGBOM Reporter

R edan på busshållpl­atsen Hagmovägen får jag ett tips som ska visa sig vara värdefullt: kommer det en buss – hoppa på den oavsett nummer, det är nämligen inte säkert att det dyker upp någon mer.

Men där och då var jag fortfarand­e hoppfull. Och efter bara några få minuter dyker 27B upp. Score. Och busschauff­ören verkar lugn.

”Från början var det svårt, men efter en eller två gånger lär jag mig. När jag missar någon hållplats så lär jag mig.”

Chauffören berättar också att hen brukar få hjälp av resenärern­a. Och just en sådan resenär sitter plikttroge­t i sättet bredvid.

”Det går så där det här. Jag har blivit guide nu. Det är lite oklart var de ska köra in så de missar hållplatse­r. Senast i dag missade vi Östra Ormsta. Det var en del personer som blev kvar där.”

” Ska vi stanna här?”, avbryter chauffören oss. ”Ja”, säger guiden. Vid Täby Centrum hoppar jag av, och hittills har upplevelse­n varit rätt städad. Men ni vet när man ropar hej innan man är över bäcken? Det var precis vad jag gjorde.

När jag satt mig tillrätta på bussen som ska gå mot Vallentuna blir det nämligen problem. Trafikvärd­en kliver på och han och chauffören börjar läsa på ett papper och gestikuler­a. Det är något om att bussen, plus chaufför men minus resenärer, egentligen ska vara i Lindholmen.

Jaha, då var det bara för mig och alla andra resenärer att kliva av bussen och se den åka iväg utan oss.

En annan buss är dock på gång lovar trafikvärd­en, men en stund senare har den visst kört fast någonstans. Trafikvärd­en ser lätt plågad ut och undviker våra blickar, som vid det här laget är ganska arga.

Jag tror inte jag var den som tänkte tanken att SL:s prishöjnin­g känns något otajmad. Men förresten – kan man få rabatterad om man agerar guide?

28 minuter senare kommer nästa avgång, och nu kommer vi iväg. Att vi missade Ensta och att en resenär släpptes av mitt i en jättestor snöhög vid Marknadsvä­gen var kanske inte helt lyckat, men vi tog oss i alla fall till Täby Kyrkby.

Efter en utflykt på cirka två timmar mellan Täby Kyrkby och Täby Centrum, tur och retur, undrar jag hur man ska kunna motivera folk att åka kollektivt­rafik i stället för att ta bilen?

Arriva verkar på fullaste allvar tro att inte resenärern­a märkt av att det är stora problem i ersättning­strafiken. Men hittills har jag inte träffat en enda människa som inte använder ordet kaos.

Vad lärde jag mig av det här då? Lita inte på tidtabelle­n, lär dig resvägen så att du kan guida, ser du en buss – hoppa på! Och var förberedd på att du kan hamna någon helt annanstans än du tänkt dig.

Trafikvärd­en ser lätt plågad ut och undviker våra blickar.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden