Mitt i Danderyd

Arriva: ”De inställda tågen beror inte på personalbr­ist”

- Hege Hellström 073-642 72 30 hege.hellstrom@direktpres­s.se

Arriva har helt ställt in 515 avgångar hittills i år. Företaget har betalat 4,9 miljoner kronor i vite till SL – bara i år. En anställd hävdar att företaget rutinmässi­gt skyller på personalbr­ist.

Tåget är ”inställt på grund av personalbr­ist”. Har du sett den texten på Roslagsban­ans skyltar? Det är inte så konstigt i så fall. Under årets första månader ( januari till juli) ställde Arriva in 515 avgångar helt. Om man jämför med tidigare år var det under samma period år 2014, då 144 inställda tåg medan siffran för 2015 är 143. Antalet inställda tåg är 3,5 gånger fler i år. Allt enligt statistik från SL.

Orsaken till de inställda tågen är inte att förarna jobbar för lite. Enligt en an- ställd, som vill vara anonym, jobbar de anställda över – och jobbar på lediga dagar. Flera har slagit i taket för den tillåtna övertiden under ett år, som är 200 timmar. Den anställda säger att bristen på personal är stor.

Men enligt Arriva stämmer det inte att personalbr­ist är orsaken.

– Vi har ingen personalbr­ist, förarbrist­en var större 2015, säger Izhak Dan, kommunikat­ör på Arriva.

Tuff arbetsmilj­ö

Det han kan säga om årets siffror är att det var problem med vagnar under årets början. När det gäller vite, där siffrorna kommer från SL, kan inte Izhak Dan kommentera.

– Jag känner inte igen de där siffrorna.

I år har Arriva utbildat tio förare. Men enligt en anställd mår inte personalen bra.

– Folk är uppgivna, en del är rädda. Vårt fack har hållit på och kämpat mot Arriva hela tiden. De har tillsatt chefer utan att förhandla. De kör ”management by fear”.

En av de drabbade resenärern­a är Katarina Kruse, som har valt att bo nära Eksko- gens station för att barnen ska kunna ta tåget.

– Men våra skolungdom­ar kom en timme för sent två gånger förra veckan. Oftast ställer de in tåget som går 7.26 från oss. De säger att det är signalfel men det är troligen personalbr­ist, för nästa tåg brukar gå, kan väl inte bara vara signalfel så kort tid, så ofta? Det känns som att de ljuger.

Tog över 2013

Katarina Kruse har åkt Roslagsban­an i 30 år.

– Sedan Arriva tog över tycker jag att det är under all kritik.

Arriva har skött driften av trafiken på Roslagsban­an sedan den 7 januari 2013.

Folk är uppgivna, en del är rädda. Vårt fack har hållit på och kämpat mot Arriva hela tiden. De har tillsatt chefer utan att förhandla. De kör ’management by fear’.

 ?? FOTO: ROLF ANDERSSON ?? TÅGEN GÅR INTE SOM TÅGET. I år har det varit rekordmång­a inställda tåg.
FOTO: ROLF ANDERSSON TÅGEN GÅR INTE SOM TÅGET. I år har det varit rekordmång­a inställda tåg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden