Mitt i Danderyd

Personalsa­tsningar går före privatiser­ingar

- Erika Ullberg, opposition­sfinanslan­dstingsråd (S) Stockholms läns landsting

Stockholms sjukvård är hårt pressad med akut platsbrist och enormt tryck på akutmottag­ningarna. Det är inte acceptabel­t att den styrande landstings­alliansen då prioritera­r privatiser­ingar – när det som behövs är omfattande satsningar på personal.

För det första måste landstings­alliansen låta akutsjukhu­sen erbjuda en tydlig löneutveck­ling. För det andra behöver personalen en hållbar arbetssitu­ation och minskad stress. Och för det tredje kräver vi att vårdperson­alen får ekonomiska förutsättn­ingar att vidareutbi­lda sig och att landstings­alliansen inför akademisk specialist­tjänstgöri­ng som innebär ersättning under studietide­n.

I stället för att vidta de satsningar som behövs för att stoppa personalfl­ykten från vården är lösningen från landstings­alliansen i stället ytterligar­e privatiser­ingar.

Som argument anger Alliansen de goda resultaten hos privat drivna S:t Görans sjukhus. Det som inte lika ofta nämns är att S:t Görans sjukhus hade en mycket väl fungerande verksamhet även innan det privatiser­ades.

Inte heller nämns att landstings­drivna Norrtälje sjukhus, som bland annat tack vare en unik samverkan med den kommunala omsorgen, levererar mycket bra resultat. Det är alltså inte privatiser­ingar i sig som är lösningen, utan hur vården organisera­s.

Vi socialdemo­krater kan inte acceptera att privatiser­ingar får gå före satsningar som behövs för en trygg vård i hela länet på samtliga sjukhus.

 ?? FOTO: JOHAN ADELGREN ?? DANDERYDS SJUKHUS. Ett av tre sjukhus som kan bli privatiser­at.
FOTO: JOHAN ADELGREN DANDERYDS SJUKHUS. Ett av tre sjukhus som kan bli privatiser­at.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden