Countrysmart

KARL FREDRIK!

Karl Fredrik delar i varje nummer med sig av livet på gården, i trädgården och det som händer i stort och smått. Karl Fredrik Gustafsson är florist, kreatör, föreläsare och inspiratör. Han har också butiken ”Karl Fredrik på Eklaholm” på Österlen. Och en e

- Blomstrand­e hälsningar från Franska Rivieran.

Nu sitter jag här igen och njuter av mitt morgonkaff­e, men jag lovar att den här texten inte ska handla om kaffe. Den här gången ska jag istället presentera mina favorittul­paner, de narcisser jag längtar mest efter och den största och mest storslagna sorten av allium.

Det är måndag, och ny vecka med nya möjlighete­r. Det må låta klyschigt, men det är ju sant att veckan bjuder på de möjlighete­r som vi väljer att fylla den med!

Vår vecka börjar i våra vänners hus i Nice på Franska Rivieran där vi har semester och tid för återhämtni­ng och avkoppling. Det är tidigt, och det är fortfarand­e mörkt ute. Men i kapp med kaffekoppa­rna som jag tömmer stiger solen och värmer staden nedanför oss som nu vaknar till liv.

Huset ligger i backarna ovanför Nice med utsikt över havet, bergen och dalen. Våra vänner bor i Sverige och de har haft det här huset i många år, och i lika många år har jag haft möjlighete­n att låna det för inspireran­de resor till Frankrike och avkoppling i den underbara miljön.

Petter och jag är mer Corona-säkrade här än hemma på Österlen, och vi har storhandla­t vid en tid på dygnet när vi nästan var ensamma i matbutiken. Det går ingen nöd på oss här, vi njuter i solen vid poolen och regniga dagar myser vi inomhus. Vi lagar mat, spelar yazzy, ser på serier, dricker vin, lyssnar på poddar och har det fantastisk­t bra! Solens strålar värmer alltmer, en fågel sjunger och jag fortsätter sippa på min tredje kopp kaffe för den här morgonen.

En tanke slår mig: Var sjutton ska jag plantera alla de 11.700 blomsterlö­karna jag beställt!? Tulpaner, narcisser, allium och hyacinter av de bästa sorterna, och jag längtar tills nästa måndag då allt ska dimpa ner på Eklaholm. Men skulle 11.700 stycken verkligen vara nödvändigt tänker jag för mig själv. Jag är ju inte direkt känd för att vara subtil, sparsmakad eller att göra saker med måtta. Men till och med jag undrar om det verkligen var nödvändigt att beställa så många???

Här kommer jag nu presentera mina favoritsor­ter, så varsågoda! Först Allium ’Globemaste­r’ den stora och kanske till och med den den största jättelöken. Den får stora, lila blomsterbo­llar på meterhöga stänglar och den är dessutom vacker att torka efter sitt långa och ståtliga blomsterli­v. Rådjur, harar, sorkar och andra oönskade djur i trädgården äter den heller inte, och den blommar

troget från år till år så länge man ger den näring. En klar favorit bland alla alliumsort­er. Tulpansort­er finns det ju en uppsjö av, och därför är det svårt att bara välja en. Men tulpansort­en Black Parrot blir ändå min absoluta favorit. Den klär i allt och i alla sammanhang, oavsett ifall du odlar den i kruka, i en pampig rabatt eller i en gles gräsmatta. Den är snygg tillsamman­s med vilka vänner och grannar den än får, oavsett om det är svulstiga piontulpan­er, enkla förgätmige­j, blyga narcisser eller ett hav av andra vårblomman­de lökväxter. Med sina vågiga kanter på kronbladen, sin sammetssva­rta yta, glans, charm och busiga elegans är detta en av mina absoluta favoriter. Säger bara; svart papegojtul­pan!

Narcissus poeticus ’Actea’, är en gammaldags poetnarcis­s. Smaka på det namnet! Den här narcissen doftar fantastisk­t och kommer troget tillbaka i trädgården år efter år utan att du behöver anstränga dig det minsta lilla. Det är en mycket gammal sort som kommer finnas mycket länge än i våra trädgårdar. Med sina tunna vita kronblad och med sin förföriska doft och hypnotiser­ande mitt i orangerött trollbinde­r den alla sina åskådare trots sin enkelhet.

Sist men inte minst vill jag slå ett slag för trädgårdsh­yacinter, långblomma­nde skönheter som doftar underbart och finns i en lång rad fler nyanser än vad du trodde var möjligt. Min absoluta favorit är trädgårdsh­yacinten Gypsy Queen som med sin varmapriko­sa ton och väldoft sprider glädje och skönhet. Den blommar länge, riktigt länge och även hyacinter är rådjursäkr­a! Plantera lökarna i rabatten, i en kruka eller intill husväggen i grusgången. Hyacintern­a trivs på den plats du vill att de ska bo!

 ?? ?? Fredriks främsta löklfavori­t, Allium ’Globemaste­r’ den stora och kanske till och med den den största jättelöken.
Fredriks främsta löklfavori­t, Allium ’Globemaste­r’ den stora och kanske till och med den den största jättelöken.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden