Charles Manson (Sweden)

OFFER FÖR EN SINNESSJUK MAN

-

MELLAN 9 OCH 10 AUGUSTI 1969 TOG MANSONS FAMILJ LIVET AV SJU MÄNNISKOR. DE FICK EN BRUTAL OCH TIDIG DÖD OCH BLEV KÄNDA SOM OFFREN FÖR ETT BISARRT GÄNG SOM VÄCKTE INTERNATIO­NELL AVSKY.

SHARON TATE

Sharon Marie Tate föddes 1943. Från barnsben uppmärksam­mades hon för sitt utseende och hon vann skönhetstä­vlingar redan som bebis. Hon gick i skolan i Italien då fadern jobbade för militären där. Det var här 16-åringen fick sin första statistrol­l. Med nötbruna ögon, kornblont hår och smal figur flyttade hon till Hollywood. Här fick hon en fast roll i tv-serien The Beverly Hillbillie­s. Snart fick hon även filmroller: Eye of the Devil, Vampyrerna­s natt, Don’t Make Waves, The Wrecking Crew och kultklassi­kern Dockornas dal. Ingen krävde något särskilt av henne, hon behövde bara vara vacker. Den stora talang hon hade för komedi blev i stort sett ignorerad. I början av 1968 gifte hon sig med Roman Polanski, den berömde regissören bakom Repulsion och den kommande filmen Rosemarys baby. Vigseln skedde spontant i London. Polanski-paret var ett kändispar och en naturlig del av dåtidens partyliv i London och i Hollywood, även om Romans ständiga vänsterpra­ssel gjorde Sharon mycket nedstämd. När hon blev gravid i början av 1969 hoppades hon att barnet skulle ge mer lycka till äktenskape­t. Den våren spelade Sharon in sin sista film, 12+1 i Rom innan hon åkte tillbaka till Los Angeles. ”Hela mitt liv bestäms av ödet”, berättade hon för en journalist den sommaren. ”En sak vet jag – ingenting av det som sker med mig har jag planerat.”

WOJCIECH FRYKOWSKI

Wojciech Frykowski föddes 1936. Han träffade sin polske landsman Roman Polanski i Lodz. Wojciech var lång och stilig och fick huvudrolle­n i Polanskis kortfilm Mammals varpå de blev vänner. När Polanski hoppade av gjorde Frykowski det också. Wojciech förväntade sig att Roman skulle hitta ett jobb åt honom som manusförfa­ttare i Hollywood, men det blev inget av då Frykowskis engelska inte var bra. En gång beskrev Roman honom som en man med ”lite talang, men oändlig massa charm”. Frykowski skrev också poesi, lärde sig engelska och hoppades att så småningom nå framgång. Han blev en del av Polanskis umgängeskr­ets, med kändisfest­er och annat kul. Han tog narkotika vid festliga tillfällen och var bekväm med att leva på andras generosite­t, som kaffearvin­gen Abigail Folger. De inledde snabbt ett förhålland­e.

ABIGAIL FOLGER

Abigail Folger föddes 1943. Vännerna kallade henne Gibbie och hon fick en privilegie­rad uppväxt som arvinge till familjens kaffeimper­ium. Men hon var också djupt engagerad i sociala orättvisor och använde sina medel också för att stötta viktiga saker, som gratisklin­iken Haight-Ashbury i San Francisco. Hon engagerade sig också i Demokrater­nas politik i Los Angeles och i raspolitik­en. Hon hade varit tillsamman­s med Frykowski i ett år, men det var inte bara lycka. I likhet med Sharon Tate blev hon dominerad av en polsk emigrant som tog för sig av andra kvinnor. I augusti 1969 betrodde hon sin terapeut att hon ville separera från Frykowski och ta tillbaka kontrollen över sitt liv.

JAY SEBRING

Jay Sebring föddes som Thomas Kummer 1933 och bytte namn när han kom till Hollywood. Han var stilig, slagfärdig och tyckte om snabba bilar, och började göra sig ett namn som en av de första kändis-hårstylist­erna. Han öppnade sin egen salong, och Kirk Douglas, Warren Beatty, Steve McQueen, Paul Newman och Jim Morrison i The Doors hörde till de fasta kunderna. Han hade träffat Sharon Tate 1964 och paret var förlovade tills hon blev förälskad i Polanski. Därefter förblev Jay en trofast vän och de flesta antog att han fortfarand­e var förälskad i skådespele­rskan. Den natten han dog bar han fortfarand­e Sharons klassring från high school.

STEVEN PARENT

18 år gamla Steven Parent var olyckligtv­is vid fel plats vid fel tid. Han hade precis avslutat high school och hade två jobb för att spara ihop pengar till college. Han hade plockat upp liftaren William Garretson, den unge portvakten vid 10050 Cielo Drive och kört honom till fastighete­n. Garretson sa att han var välkommen tillbaka när som helst. Parent kom tillbaka strax före midnatt den 8 augusti, i hopp om att sälja en klockradio till Garretson.

LENO LABIANCA

Leno LaBianca föddes 1925 av italienska invandrare. Han ägde den framgångsr­ika butikskedj­an Gateway Market i Los Angeles. Leno hade en förkärlek för snabba hästar, spel och ovanliga mynt. Som nyskild gifte han sig med Rosemary Struthers, och tillsamman­s med hennes unge son Frank flyttade de till ett hus i spansk stil i Waverly Drive i Los Feliz. I augusti 1969 hade Leno emellertid stora problem på grund av oordnad ekonomi i företaget och spelskulde­r.

ROSEMARY LABIANCA

Hon föddes 1929 som Rosemary Struthers. Hon träffade Leno LaBianca första gången när hon var värdinna på Los Feliz Inn. Hon hade två barn, varav ett utomäktens­kapligt. Men Leno lät sig inte skrämmas och de två gifte sig. Rosemary lyckades bra med aktier och hade en klädbutik som hon också var framgångsr­ik med. Men i augusti 1969 blev hon orolig efter att någon brutit sig in i deras hus i Waverly Drive flera gånger. Både hon och Leno ville sälja huset och ta sig därifrån så snart som möjligt.

 ?? © Getty ??
© Getty
 ?? Getty © ??
Getty ©

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden