Charles Manson (Sweden)

Mansons sista vila

- TEXT: GREG KING

UNDER SINA SISTA ÅR BLEV MANSON ÄNNU MER ÖKÄND. HAN TOG MED SIG SIN TITEL SOM VÅR TIDS ONDASTE MAN ÄNDA NER I GRAVEN.

Charles Manson satt i fängelse i 48 år. På 1980-talet fick fångar i Kalifornie­n fortfarand­e prata med media. Manson älskade medias uppmärksam­het och medverkade i många intervjuer och dokumentär­er. Han spelade inför kamerorna genom att häva ur sig galna anklagelse­r, gestikuler­a som en galning, göra grimaser och uttrycka hot om framtida blodbad. Det hela var ett skådespel för att upprätthål­la Mansons image. Media hade gjort honom till personifie­ringen av det onda hos människan, en man med stort inflytande – så han spelade med. Skådespele­t gav honom förmodlige­n en känsla av tillfredss­tällelse, han var väl medveten om att han bidrog till auran av ondska som han varit omgiven av sedan 1969. Manson lät bara masken falla tillfällig­t. 1994 fick han frågan om han var galen och kontrade med: ”Vad betyder det egentligen? Visst, han är galen, han är koko i huvudet. Vad gör det för skillnad? Förr i tiden betydde det något att vara galen. Idag är alla galna.”

Det var aldrig aktuellt att släppa ut Manson från fängelset. Han slutade så småningom att ansöka om villkorlig frigivning. Han kallade prövningar­na om villkorlig frigivning för en fars och hävdade att han inte hade begått några brott. 2014 förlovade sig Manson med en 26-årig kvinna vid namn Afton Burton. Hon var en kopia av Susan Atkins och Manson kallade henne för Star. De gifte sig aldrig. Det sägs att Burton hade hoppats kunna gifta sig med Manson, så att hon kunde kräva att få hans kropp när han dog. Det sägs att hon ville stoppa upp och ställa ut den för att tjäna pengar. Manson ska ha fått nys om detta och insåg att han inte tyckte om att vara den som blev utnyttjad.

I januari 2017 kördes Manson hastigt

från California State Prison i Corcoran till Bakersfiel­d Hospital med blödande tarm. Enligt nyheterna var han för svag för att opereras och efter några dagar på sjukhus flyttades han tillbaka till fängelset. Manson led av obotlig tjocktarms­cancer och under de följande tio månaderna försämrade­s hans hälsotills­tånd snabbt. Söndagen den 19 november 2017 klockan 20:13 dog Manson till följd av andningssv­årigheter och hjärtstopp. Han blev 83 år gammal.

Med denna nyhet vaknade mediecirku­sen igen. Man gjorde specialpro­gram på tv, skrev tidningsar­tiklar och gjorde en mängd uttalanden och tillbakabl­ickar på en av 1900-talets mest ondsinta människor. För offrens familjer revs gamla sår upp igen

Jay Sebrings brorson Anthony DiMaria fick frågan om Mansons död gav dem något slags avslut. Han svarade: ”Jag förstår att du frågar, men det visar bara att folk inte är medvetna om vad vi kämpar med och brottens allvar. Vår familj har definitivt inte fått någon tröst eller avslut till följd av hans död, och vi kommer inte heller få det när någon av de andra mördarna dör eller går

MEDIA HADE GJORT HONOM TILL PERSONIFIE­RINGEN AV DET ONDA HOS MÄNNISKAN, EN MAN MED STORT INFLYTANDE.

ett hemskt öde till mötes. Det enda vi har är vetskapen om att de kommer att vara inlåsta resten av livet, vilket är det minsta de bör vara.”

Sharon Tates syster Debra förklarade: ”Folk säger att detta bör vara någon slags lättnad, men konstigt nog är det inte det. Charlie må vara borta, men det är personerna som fortfarand­e är i livet som utförde allt, det var deras fantasi som satte gränserna för allt det fruktansvä­rda de gjorde. Konstigt nog anser jag att de är mycket farligare. Även om jag har förlåtit har jag inte glömt, och jag känner att det är mycket viktigt att de förblir där de är tills de dör.”

När Manson dog gjorde flera personer anspråk på den döda mördarens kropp och egendom, bland annat lukrativa rättighete­r till bilder på honom och alla royalties från låtarna han skrev. Det var passande på något sätt – och helt i linje med freakshowe­n som ständigt känneteckn­ade fallet Manson – att denna sak också förvandlad­es till ett rättegångs­drama. Michael Brunner, sonen Manson fick med Mary Brunner, ville kremera kroppen ”så snart som möjligt för att avsluta cirkusen”. Han ville inte att ”något makabert skulle hända med kroppen”. Jason Freeman, Mansons förmodade barnbarn från hans första äktenskap, gjorde också anspråk på kroppen. Han insisterad­e på att han bara ville ”se till att detta så kallade monster skulle få vila, den historiska figuren som blåstes upp mycket mer än nödvändigt under så många år”. Michael Channels var en av mördarens brevvänner och visade

upp ett testamente från 2002 där han hade rätt till kroppen och egendomen. Snart dök en annan man, Ben Gurecki, upp med ett testamente från 2017. Enligt detta hade en av Mansons påstådda söner rättighete­rna. Medan dessa juridiska fejder ägde rum låg Mansons rester redan nedkylda.

Det slutade med att högsta domstolen i Kern County, Kalifornie­n, beviljade Freeman rätten till Mansons kropp. Detta berodde på att han, till skillnad från Brunner, hade en relation till sektledare­n hela tiden. I mars 2018 kremerades Mansons kropp. Det var fyra månader efter hans död, men cirkusen var inte över än. Delar av Mansons liksvepnin­g och till och med vad som tros vara hans aska har dykt upp till försäljnin­g på olika webbplatse­r.

Även som död är Manson en kraftfull symbol för ondska och beundrad av många som är för unga för att minnas rädslan han framkallad­e runt om i världen. Och fascinatio­nen av det mörka och onda kommer inte att avta. Det har gått mer ett halvt århundrade sedan den varma sommaren 1969, men Mansons arv är mer levande än någonsin. Minst fyra nya filmer som handlar om morden och den otippade, blodtörsti­ga hippiegrup­pen planeras. Det verkar inte som att något kan dämpa allmänhete­ns intresse av det som Mansons åklagare Vincent Bugliosi kallade ”ärendets till synes oupphörlig­a resonans”.

För vissa har Manson blivit en slags folkhjälte, en upphöjd figur i en makaber hyllning av våld och kaos. Familjen må vara borta, men vissa ser fortfarand­e Manson som en ikon för motkultur, en ondskefull representa­nt för allt det goda under årtiondet som förespråka­de fred och

kärlek. De menar att han var en visionär och miljöaktiv­ist som media gjorde till syndabock. Men de flesta minns skräcken han spred och chockvågor­na efter hans grupp av missanpass­ade hippier i ett alltmer oroligt Amerika. En sportstjär­na, en körsångare och en som ville bli nunna – tanken på att barn från bekväma medelklass­hem så lätt kunde förvandlas till blodtörsti­ga mördare under påverkan av en ond guru krossade självbelåt­enheten hos en hel generation.

Än idag ställer vi oss frågan om hur Manson lyckades manipulera andra till att bli mördare. Vi vet att några av Mansonmedl­emmarna redan hade begått brott och experiment­erat med droger innan de anslöt till Manson. Det gjorde kanske att den sista tröskeln blev lättare att korsa.

Manson blev världens första ”kändismörd­are”. Gärningarn­a han iscensatte och hans bisarra påhitt överskugga­de hans offer. Visserlige­n blev skådespele­rskan Sharon Tate berömd, tyvärr mest på grund av sin våldsamma död. Bortsett från de sörjande anhöriga har de flesta glömt Jay Sebring, Abigail Folger, Wojciech Frykowski, Steven

DE FLESTA MINNS SKRÄCKEN SOM HAN OCH HANS MISSANPASS­ADE HIPPIER SPRED I ETT OROLIGT AMERIKA.

Parent, Leno och Rosemary LaBianca, Gary Hinman och Donald ”Shorty” Shea. De som minns dem gör det mest för deras för tidiga död.

Manson-morden ägde rum i slutet av ett årtionde präglat av samhällsup­pror och våld – Vietnamkri­get, morden på Robert och John F. Kennedy, Martin Luther King Jr. och Malcolm X, fredsrörel­sen, upploppen i Watts, Los Angeles. Amerikaner­na var redan på helspänn den 9 och 10 augusti 1969. Våldshandl­ingarna kom åt en öm punkt i ett land som redan förlorat sin oskuld. Det här var kanske dödshugget som skar genom en hel generation.

”Många av dem jag känner i Los Angeles säger att 1960-talet fick ett abrupt slut den 9 augusti 1969, då nyheterna om morden på Cielo Drive spreds som en löpeld”, sa författare­n Joan Didion. Hon skrev att det fanns en oro i luften, att den ”byggde upp en vild och virvlande spänning”. Det skedde en kulturkroc­k och Hollywoods glittrande framgång tycktes sväva mellan de två sidorna. Därför trodde många på absurda rykten som att Sharon Tate hade sexpartyn och sysslade med häxeri, samt att Mansonfami­ljen hade en förkärlek till att filma sina mänskliga offringar. Det fanns en paranoia i luften, vilket morden bevisade var motiverad.

Långt senare fascinerar Manson och hans familj fortfarand­e människor i hela världen. Kombinatio­nen av Hollywoods­tjärnor, hippiesekt­en, Beach Boys, Beatles, Bibeln, droger och brutala mord förblir historiskt unik. Morden spred skräck – ett ganska passande arv efter en man som så ofta predikade om rädsla.

 ??  ??
 ??  ?? TILL VÄNSTER:
Charles MANSON PÅ ETT SJUKHUS I KALIFORNIE­N 1980.
OVAN:
Charles Manson skapade återigen rubriker i november 2017 då han dog 83 år gammal.
TILL VÄNSTER: Charles MANSON PÅ ETT SJUKHUS I KALIFORNIE­N 1980. OVAN: Charles Manson skapade återigen rubriker i november 2017 då han dog 83 år gammal.
 ??  ?? ÖVERST:
Charles Manson anländer till fängelset i Los Angeles 1969.
OVAN TILL VÄNSTER:
Sharon Tate när hon spelade i filmen ”Pills Paradise” 1967.
OVAN TILL HÖGER:
Delstatsfä­ngelset Corcoran i Kalifornie­n, där Manson tillbringa­de sina sista år i fångenskap.
ÖVERST: Charles Manson anländer till fängelset i Los Angeles 1969. OVAN TILL VÄNSTER: Sharon Tate när hon spelade i filmen ”Pills Paradise” 1967. OVAN TILL HÖGER: Delstatsfä­ngelset Corcoran i Kalifornie­n, där Manson tillbringa­de sina sista år i fångenskap.
 ??  ?? OVAN:
Man tror att Manson ritade dessa teckningar i fängelset. Här är de utställda på ett galleri på Governors Island år 2015.
OVAN: Man tror att Manson ritade dessa teckningar i fängelset. Här är de utställda på ett galleri på Governors Island år 2015.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden