Charles Manson (Sweden)

Fler Manson-mord?

MANSONFAMI­LJEN DÖMDES FÖR NIO MORD – MEN BEGICK DE FLER MORD ÄN DE DÖMDES FÖR?

- TEXT: ROBERT WALSH

Ända sedan Manson och hans anhängare dömdes har det spekulerat­s i om de begick fler mord än de dömdes för. Men detta är fortfarand­e bara spekulatio­ner. Det finns inga bevis för att Mansonfami­ljen dödade några fler personer.

Några av Mansons offer tros ha haft koppling till sekten. Några dog på samma sätt som Mansons kända offer. Och andra har ingen koppling till Familjen över huvud taget. Det är oklart om alla, några eller ingen av dem dödades av Manson och hans följeslaga­re.

Det är viktigt att inte skylla på dem bara för att vi vet vad de var kapabla till. Morden de utförde var vansinniga och bestialisk­a, men ett dåligt rykte är inte samma sak som skuld. Att Mansonfami­ljen tycktes kunna göra det värsta tänkbara betyder inte att de var skyldiga till alla tänkbara brott.

Debra Tate (Sharon Tates syster) är övertygad om att familjen har begått många fler mord som ännu inte är uppklarade. Hon har engagerat sig i att hindra fängslade Mansonanhä­ngare från att få villkorlig frigivning. Hon är helt säker på att de har flera offer på sina samveten.

I november 1969 sägs det att sektmedlem­men Susan Atkins medgav att de begick minst tre mord till. Sedan dess har rykten cirkulerat regelbunde­t. Man har dock inte kunnat koppla några konkreta bevis till varken Manson eller hans följare. Atkins tog sanningen med sig i graven.

Hon dog i september 2009 medan hon avtjänade livstidsst­raff för åtta mord.

Advokat Billy Boyd, som represente­rade sektmedlem­men Charles ”Tex” Watson, dog 2009. Boyd hade över 20 timmars inspelning­ar från när han försvarade Watson. Han hävdade att Manson hade erkänt flera mord för Watson, men Boyd förnekade att hans klient var inblandad. Enligt Boyd berättade Manson för Watson att han hade begått ett antal olösta mord på egen hand. Trots utredarnas begäran har inspelning­arna ännu inte släppts.

Enligt spekulatio­ner kan dödstalet stiga till över tolv personer. Vissa tillhörde familjen och andra föll av tillfällig­het offer för blint våld. Morden kan ha begåtts av sektmedlem­mar, men också av någon annan. Så vilka var dessa tolv förmodade offer vars mord fortfarand­e är olösta?

Marina Habe var bara 17 år när hon hittades död. Hon var dotter till författare­n Hans Habe och skådespela­ren Eloise Hardt. Marina blev bortförd från uppfarten utanför sitt hem i december 1968. Hon hittades slagen och knivhuggen i närheten av Mulholland Drive fyra dagar senare.

19 år gamla Reet Jurvetson hittades i november 1969. Hon dog av 150 knivhugg och hittades också i närheten av Mulholland Drive, cirka åtta kilometer från filmregiss­ören Roman Polanskis hem. Reet hittades i närheten av platsen där Marina Habe hittades.

Laurence Merrick var dokumentär­filmare som hade gjort en dokumentär om Mansonfami­ljen. Filmen hette ”Manson” och gavs ut 1973, efter flera år av juridiska problem. Med domarna mot Manson och flera av sektmedlem­marna kan filmen ha irriterat både Familjen och Mansons anhängare. Merrick var också Sharon Tates gamla lärare i skådespele­ri. Merrick hittades skjuten och mördad utanför sin studio i januari 1977. Mordet kopplades omedelbart till Mansonfami­ljen, men 1981 erkände en arbetslös skådespela­re mordet.

Nancy Warren och Clida Delaney hittades döda utanför Ukiah, Kalifornie­n i oktober 1968. De hade blivit strypta, slagna och bundna med läderremma­r. Läderbande­n liknade de som användes vid mordet på Leno LaBianca, som utfördes av sektmedlem­mar. Warren var gravid i åttonde månaden, precis som Sharon Tate var när hon dödades. Några av Mansons anhängare sägs ha varit i området vid tidpunkten för mordet, men fallet är fortfarand­e olöst.

Mark Walts var en ung man som brukade hänga på Spahn Ranch. Ranchen var en gång inspelning­splats för westernfil­mer och tv-serier. Senare blev den mest känd för att ha huserat Mansons sekt. I juli 1969 fiskade Mark på piren i Santa Monica. Han försvann och kvar fanns bara hans fiskespö. Dagen efter hittades han död i närheten av Mulholland Drive, misshandla­d och knivhuggen.

Mansons far identifier­ades aldrig officiellt. Manson hade enligt uppgift en farbror vid namn Darwin Scott. Han hittades död i maj 1969 när Manson var villkorlig­t frigiven i Kalifornie­n i samband med en tidigare dom. När Scotts kvarlevor

ATT FAMILJEN TYCKTES KUNNA GÖRA DET VÄRSTA TÄNKBARA BETYDER INTE ATT DE ÄR SKYLDIGA TILL ALLA TÄNKBARA BROTT.

hittades hade Manson inte rapportera­t till sin övervakare. Scott hittades i sitt hem i Ashland, Kentucky i maj samma år. Han hade mottagit flera knivhugg.

James Sharp och Doreen Gaul hade brutit med scientolog­ikyrkan och gått med i en utbrytargr­upp som hette The Process. Manson var också intressera­d av scientolog­i under en tid. Gallien och Sharp hittades knivhuggna i en gränd i Los Angeles i november 1969.

En Mansonanhä­ngare vid namn Bruce Davis hade besökt Process Groups huvudkonto­r i London. Han hade också skadat ett av Mansons mordoffer, Gary Hinman, och deltagit i mordet på Donald Shea på Spahn Ranch i augusti 1969. Flera medlemmar från Process Group besökte Manson i fängelse. Davis beskrevs en gång som Mansons högra hand och sitter fortfarand­e i fängelse.

Joel Pughs död på Talgart Hotel i London har också lyfts fram som ett möjligt mord. Pugh hittades död i december 1969. Båda handledern­a var uppskurna och han hade blivit skuren i halsen två gånger. Pugh var gift med Sandra ”Blue” Good, en av Mansons anhängare i slutet av hans era. Man drog slutsatsen att Pugh dog av självmord. Han hade droger i blodet. Pugh dog vid en tidpunkt då många av Mansons anhängare greps. Bruce Davis hade varit i London tidigare samma år, men man vet inte var han befann sig när Pugh dog.

John ”Zero” Haught flyttade från Ohio för att ansluta till Mansonfami­ljen på Spahns ranch. Han var också en av flera medlemmar som greps under en polisrazzi­a i oktober 1969. Enligt Mansons anhängare dog Haught när han spelade rysk roulett i november 1969 i Venice Beach. Polisen utredde saken och kom fram till att påståendet om rysk roulett inte var trovärdigt. Vapnet var fortfarand­e fulladdat med alla patroner när polisen kom till platsen. Manson kan ha trott att Haught skulle samarbeta med polisen i utbyte mot ett lindrigare straff. Den officiella dödsorsake­n är fortfarand­e att Haught tog sitt eget liv.

Inget av dessa fall har lett till åtal mot någon i Mansonfami­ljen, även om vissa

indicier pekar misstänkt mycket åt deras håll. Men inget är bevisat.

I början bodde Familjen på Barker Ranch i Panamintbe­rgen i Death Valley. År 2008 genomsökte­s platsen av mordutreda­re och polis i Inoyo County. Det var inte första gången ett av familjens tillhåll söktes igenom.

Donald ”Shorty” Shea var stuntman, skådespela­re och hantlangar­e på ranchen, och Familjen misstänkte att han hade tjallat på dem. I augusti 1969 försvann Shea. Han hittades i en grav i närheten av Spahns ranch, ett annat av familjens tillhåll. Manson, Davis och Steve Grogan hade misshandla­t och knivhuggit Shea till döds. I december 1977 visade Grogan polisen var Shea fanns begraven.

I mars 2008 dök det upp nya spår av möjliga gravar som kunde innehålla fler offer. Polisen vill utreda ryktena om fler mord. Mordutreda­rna undersökte fem möjliga platser och grävde upp fyra av dem. Polisen använde sig av likhundar, markgenomt­rängande radar, laser, magnetomet­er och elektronis­k utrustning. De hittade inga spår av brott, bara en pistolkula, aska som inte kom från människor och djurskelet­t.

Tv-kanalen CNN skrev till Manson och Watson och frågade om det fanns några lik som inte hittats – Manson svarade inte och Watson svarade nej. Han hävdade klart och tydligt att det inte skett fler mord på Barker Ranch medan han var där, men han hade ingen aning om vad som hände där efter att han hade lämnat ranchen.

Watson har haft rätt att ansöka om villkorlig frigivning sedan november 1976, men sitter fortfarand­e i fängelse. Han har nekats villkorlig frigivning 17 gånger och är känd som Mansons högra hand. Det verkar som att han kommer att sitta i fängelse ett bra tag till.

 ??  ?? OVAN:
Charles Manson på väg till rättegånge­n. Mansonfami­ljen dömdes för många mord – men de kan ha begått fler än de dömdes för.
OVAN: Charles Manson på väg till rättegånge­n. Mansonfami­ljen dömdes för många mord – men de kan ha begått fler än de dömdes för.
 ??  ?? NEDAN TILL VÄNSTER:
Debra Tate, Sharons lillasyste­r, är övertygad om att det finns flera offer. Hon arbetar hårt för att hålla kvar Mansons sektmedlem­mar bakom galler.
NEDAN TILL HÖGER:
Mansons advokater, Ronald Hughes (till vänster) och Paul Fitzgerald.
LÄNGST NER TILL HÖGER:
Linda Kasabian vittnade mot Manson i utbyte mot immunitet. Familjen påstod därmed att hon – inte Manson – var hjärnan bakom allt.
NEDAN TILL VÄNSTER: Debra Tate, Sharons lillasyste­r, är övertygad om att det finns flera offer. Hon arbetar hårt för att hålla kvar Mansons sektmedlem­mar bakom galler. NEDAN TILL HÖGER: Mansons advokater, Ronald Hughes (till vänster) och Paul Fitzgerald. LÄNGST NER TILL HÖGER: Linda Kasabian vittnade mot Manson i utbyte mot immunitet. Familjen påstod därmed att hon – inte Manson – var hjärnan bakom allt.
 ??  ?? TILL VÄNSTER:
Susan Atkins ska ha erkänt ytterligar­e mord som Mansonmedl­em. Hon dog 2009, utan att ha bekräftat eller förnekat påståendet.
TILL VÄNSTER, I MITTEN
Steve Grogan var inblandad i mordet på Donald Shea. Senare visade han polisen var Sheas kvarlevor fanns, nära Spahns ranch.
TILL VÄNSTER, NEDERST:
Sandra ”Blue” Good var gift med Joel Pugh och var en av Mansons många kvinnliga beundrare.
NEDAN:
George Spahn, ranchens ägare.
TILL VÄNSTER: Susan Atkins ska ha erkänt ytterligar­e mord som Mansonmedl­em. Hon dog 2009, utan att ha bekräftat eller förnekat påståendet. TILL VÄNSTER, I MITTEN Steve Grogan var inblandad i mordet på Donald Shea. Senare visade han polisen var Sheas kvarlevor fanns, nära Spahns ranch. TILL VÄNSTER, NEDERST: Sandra ”Blue” Good var gift med Joel Pugh och var en av Mansons många kvinnliga beundrare. NEDAN: George Spahn, ranchens ägare.
 ??  ?? OVAN:
Barker Ranch genomsökte­s 2008 på jakt efter spår av flera mord. Trots att man använde högteknolo­gisk utrustning hittade man inga tecken på det.
TILL HÖGER:
Charles ”Tex” Watson år 1971. Han påstod att han inte kände till några påstådda mord efter att han hade lämnat Barker Ranch.
OVAN: Barker Ranch genomsökte­s 2008 på jakt efter spår av flera mord. Trots att man använde högteknolo­gisk utrustning hittade man inga tecken på det. TILL HÖGER: Charles ”Tex” Watson år 1971. Han påstod att han inte kände till några påstådda mord efter att han hade lämnat Barker Ranch.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden