Mitt i Bromma

Hon forskar på Västerorts­bor-nas gamla piller.

- Anne Lichtenste­in

Inför sitt gymnasiear­bete bestämde sig Madeleine Nordgren för att gräva djupare i järntablet­ter. Till sin hjälp fick hon flera Västerorts­bor att ställa upp med försökstab­letter.

Madeleine Nordgren ville ha svar på frågan: Hur mycket sjunker järnhalten i en järntablet­t över tid och är medicinen brukbar efter sista förbruknin­gsdatumet?

Själva idén fick hon när hon städade i medicinskå­pet hemma. Där hittade hon gamla mediciner och krämer vars sista förbruknin­gsdag passerat för länge sedan.

– Det slog mig att om jag hade så mycket mediciner som behövde kasseras, hur mycket har då inte andra som de måste slänga?

I skåpet fanns en del utgångna järntablet­ter, och Madeleine började fundera på om det var mindre järn i en tablett som var för gammal jämfört med en som fortfarand­e var bruklig.

Hon skrev i flera lokalgrupp­er på Facebook och frågade om någon hade gamla tabletter hon kunde få experiment­era på, och fick napp i Råcksta, Grimsta, Blackeberg och Hässelby villastad. De flesta var mammor som hade behövt järntillsk­ott under sina graviditet­er.

Experiment­erade på järn

Madeleines experiment visade att järnet i tablettern­a sjönk ganska mycket varje månad som gick. Under nio år hade järnhalten sjunkit nästan 20 procent. Vad det beror på att järnhalten sjunker vet hon inte, men nästa steg i projektet är att analysera det. En tidig gissning är att det bland annat kan vara förpacknin­gen som påverkar.

Men även om hennes rapport visar att det fortfarand­e finns tillräckli­gt med järn i en gammal tablett rekommende­rar hon inte att man äter tabletter som har gått ut.

– Det kan ju finnas bieffekter för gamla tabletter som jag inte hittat i min undersökni­ng. Till exempel att de oxiderar eller bildar rost. Om jag säger ”ni kan äta gamla mediciner” så blir nog inte Läkemedels­verket så glad på mig heller!

 ??  ??
 ?? FOTO: ANNE LICHTENSTE­IN ?? LABBTID. Madeleine Nordgren utför experiment på Västerorts­bornas gamla järntablet­ter. ”Det känns jättekul att kunna presentera ett resultat snart”, säger hon.
FOTO: ANNE LICHTENSTE­IN LABBTID. Madeleine Nordgren utför experiment på Västerorts­bornas gamla järntablet­ter. ”Det känns jättekul att kunna presentera ett resultat snart”, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden