Mitt i Bromma

Man döms till 12 års fängelse efter dödsskjutn­ing i Blackeberg.

ÖVERKLAGAS. Domen får stark kritik av advokater

- Ella Söderberg

I somras sköts en 25-årig man ihjäl utanför sin bostad i Blackeberg. Nu har tre personer dömts i Solna tingsrätt, varav en 20-åring får 12 års fängelse för mord.

Den 30 juni förra året sköts en 25-årig man ihjäl utanför sin bostad i Blackeberg när han skulle gå ut med sin hund. Enligt vittnesför­hör i polisens förundersö­kning träffades mannen av flera skott av en ensam maskerad man.

I februari väcktes åtal mot tre personer och nu har domen kommit. Samtliga döms till fängelse, varav en 20-årig man som döms för mord får 12 års fängelse (se faktaruta).

Domaren Lena Klintefall säger så här i ett pressmedde­lande:

– Bland annat har det varit fråga om en ren avrättning som har skett mitt i ett bostadsomr­åde där många människor var ute och hade kunnat bli skadade. Gärningsma­nnen har också fortsatt skjuta trots att den skjutne mannens mamma kommit ut ur bostaden och försökt skydda sin son.

Kommer att överklaga

Samtliga dömda har hela tiden nekat mot anklagelse­rna. Alla de dömdas advokater uppger att de kommer att överklaga domen.

– Domen är fel. Det finns en alternativ gärningsma­n, bland annat har hans DNA påträffats på alla brottskläd­er, inklusive rånarluvan, säger Ekrem Güngör, advokat till 20-åringen.

Även Viktor Banke, advokat till 22-åriga kvinnan, anser att bevisen inte håller.

– Jag tycker det är ett skolboksex­empel på när en domstol tillämpar en dom med alldeles för lågt beviskrav. För mig är det uppenbart att det inte fanns tillräckli­g bevisning mot någon av de tilltalade.

Kammaråkla­garen Alexandra Bittner menar i sin tur att domen är välskriven och att advokatern­as kritik får stå för dem. Rörande den alternativ­a gärningsma­nnen vars DNA också hittades på brottskläd­erna, säger hon:

– Tingsrätte­n skriver i domen att personen är hörd, men att det framgått att den inte stämmer in på uppgifter om hur mördaren ser ut.

I domen står det att läsa att gärningsma­nnen enligt vittnesupp­gifter ska ha haft mörk hy, något som de två andra tidigare misstänkta personerna i utredninge­n inte har. Därför är det enligt tingsrätte­n uteslutet att det kan ha varit någon av dessa två personer som skjutit 25-åringen.

Senast 24 mars ska överklagan lämnas in till tingsrätte­n.

En ren avrättning som har skett mitt i ett bostadsomr­åde.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? MORD. En 25-årig man sköts ihjäl utanför sin bostad i slutet av juni förra året.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON MORD. En 25-årig man sköts ihjäl utanför sin bostad i slutet av juni förra året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden