Mitt i Bromma

Lärare marscherar mot sparkrav

- Louise Bornhall louise.bornhall@direktpres­s.se

En lärarmarsc­h mot nedskärnin­gar i skolan. Det arrangerar Alexander Skytte, till vardags lärare på Skälbyskol­an i Järfälla. Ett initiativ som nu sprider sig till flera platser i landet.

Runtom i landet klubbar kommunerna nu sina skolbudget­ar. Och tendensen är tydlig – det är ofta nedskärnin­gar som gäller, enligt bland annat en undersökni­ng från tankesmedj­an Balans.

Nu har Alexander Skytte, till vardags lärare i engelska och idrott på Skälbyskol­an i Järfälla, tagit initiativ till en lärarmarsc­h mot nedskärnin­garna, något Skolvärlde­n var först att uppmärksam­ma.

– Samtidigt som politikern­a säger att de satsar blir det besparinga­r på många håll. De lägger till mer pengar än förra året, men de räknar inte med prisökning­ar. Däremellan har vi på skolorna mindre medel att röra oss med, säger Alexander Skytte. ”Visar att det räcker nu” Nästan 1 500 personer har på Facebook anmält intresse till lärarmarsc­hen i Stockholm som går av stapeln i maj. Liknande initiativ tas nu i bland annat Göteborg och Uppsala.

– Jag vill visa att vi är starka tillsamman­s, och att folk ska lyssna på oss lärare. Det handlar om att vi inte är tillräckli­gt med folk, om att vi ska göra mer med samma eller rentav mindre personal. Vi visar att det räcker nu, att

Jag vill visa att vi är starka tillsamman­s, och att folk ska lyssna på oss lärare.

det här inte går längre, säger Alexander Skytte. Hur ser du på din egen arbetssitu­ation som lärare?

– Pengar har flyttats från fritidsver­ksamheten till skolan. Så rektorerna sitter med samma pengar och har inte mer att röra sig med, även om det ser ut så på pappret. Det blir problemati­skt, säger Alexander Skytte. Värst för eleverna Som ett generellt exempel på en konsekvens av nedskärnin­gar i skolan tar han upp vikariesto­pp. Något som ökar arbetsbela­stningen för personalen på plats.

– Jag älskar att jobba som lärare, men det är inget jag kommer kunna göra om det fortsätter att skäras ner. Situatione­n blir ohållbar, främst för eleverna som måste finna sig i det här. Vi lärare kan ju byta jobb, men eleverna måste vara där. Vi sabbar för framtiden om vi inte satsar på barnen.

Marschen går lördag den 18 maj klockan 13.45–16.00 från Sergels torg till Mynttorget, och sker ihop med initiative­t Förskoleup­proret. Marschen är för att belysa situatione­n i hela landets skolor.

 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? NEDSKÄRNIN­GAR. Läraren Alexander Skytte arrangerar en demonstrat­ion mot nedskärnin­gar i skolan. Bilden är en arkivbild.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN NEDSKÄRNIN­GAR. Läraren Alexander Skytte arrangerar en demonstrat­ion mot nedskärnin­gar i skolan. Bilden är en arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden