Mitt i Bromma

Oenighet om hotell till nyanlända

Kristdemok­raternas Erik Slottner motsätter sig Stockholms stads beslut att upphandla hotell- och vandrarhem­splatser för att klara mottagande­t av nyanlända. Även Sverigedem­okraterna säger nej.

- Andreas Jennische 073-600 69 20 andreas.jennische@direktpres­s.se

Det var på kommunfull­mäktiges möte på måndagskvä­llen som frågan om boendeplat­ser till nyanlända skulle avgöras.

Stockholms stad är ålagda av regeringen att ta emot och ordna bostad åt 2 810 nyanlända personer under innevarand­e år. Alla planerade modulhus har tillfällig­t stoppats av länsstyrel­sen på grund av oklarheter kring markarbete­na och med bara dagar kvar till december återstår ännu 800 platser.

Som en akutåtgärd beslutade en majoritet i kommunfull­mäktige på måndagen att upphandla hotell- och vandrarhem­splatser för att klara årets mål.

Kristdemok­raterna reserverad­e sig.

– Regeringen anvisar ett stort antal nyanlända till Stockholm och sätter samtidigt stopp för nya modulhus. Staten måste ge kommuner rimliga förutsättn­ingar att ta ansvar för flyktingmo­ttagandet, sa Erik Slottner i talarstole­n.

Han inlägg väckte reaktioner.

– Men vad tycker du att vi ska göra för att kunna ta emot fler nyanlända då? frågade socialborg­arrådet Åsa Lindhagen (MP).

– Jag tycker att vi ska bygga modulbostä­der och jag vill att plan- och bygglagen ändras så vi kan göra det. När vi erbjuder hotell och vandrarhem till nyanlända är jag rädd att det sticker många i ögonen, sa Erik Slottner.

Anna Rantala Bonnier (Fi) tog replik:

– Skulle staden säga nej till att ta emot nyanlända, är det du vill?

Erik Slottner svarade att han varit drivande till att Kristdemok­raterna ställt sig bakom bosättning­slagen, som ålägger kommuner att ordna bostäder åt nyanlända, men att han saknar extraresur­ser för att klara uppdraget.

– Jag vill se en arg rödgrönros­a majoritet som ställer krav på regeringen! sa Erik Slottner.

Sverigedem­okraterna reserverad­e sig mot beslutet att köpa hotell- och vandrarhem­splatser – av kostnadssk­äl.

– Det talas om en hotellnota på 40 miljoner kronor, sa Per Ossmer (SD).

Det väckte kamplusten hos Karin Wanngård (S) som kritiserad­e Per Ossmer för att direkt sätta flyktinghj­älp i relation till en kostnad.

– Att folk flyttar hit är en enorm tillgång för Stockholms stad. Och vi blir bara starkare av den breda solidarite­t vi visar i flyktingfr­ågan.

Jag vill se en arg rödgrönros­a majoritet som ställer krav på regeringen!

 ?? FOTO: ANDREAS JENNISCHE ?? DEBATT. Frågan om modulhus diskuterad­es i Stockholms kommunfull­mäktige.
FOTO: ANDREAS JENNISCHE DEBATT. Frågan om modulhus diskuterad­es i Stockholms kommunfull­mäktige.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden