Mitt i Bromma

Villaområd­en förtätas – trots politisk skepsis

”Staden behöver ta ställning”

- Ellinor Prawitz ellinor.prawitz@direktpres­s.se

”Ofta är det med viss motvilligh­et det röstas igenom”, säger Roger Mogert (S). Politikern­a är tveksamma till byggherrar­nas planer att förtäta trädgårdss­taden med flerfamilj­shus.

I Bromma finns just nu flera tomter där byggherrar köpt upp enfamiljsh­us i syfte att riva dem eller bygga ut till flerfamilj­shus. Senast förra veckan röstade stadsbyggn­adsnämnden igenom en ändring av detaljplan­en för en tomt på Grönviksvä­gen i Höglandet. Det möjliggör en framtida styckning av tomten som gör att byggherren kan bygga två nya tvåfamiljs­hus och sälja vidare.

Det är en problemati­sk utveckling tycker Brommabon och författare­n till boken ”Bara Bromma, en bok till trädgårdss­tadens försvar”, Christian Reimers.

– Trädgårdss­taden är planerad och disponerad som en villastad med gröna ytor och trädgårdar. Här bygger man igen det som ursprungli­gen var planerat som öppna och gröna ytor, säger han.

Flera förfrågnin­gar

Ibland medger redan detaljplan­en att fler än ett hus kan byggas på tomten. De ärenden som blir politiska är de fall där det krävs att detaljplan­en ändras. Och på planavdeln­ingen på stadsbyggn­adskontore­t säger man att man har fått flera förfrågnin­gar angående Bromma, om att ta bort de tomtindeln­ingar som styr hur många fastighete­r som får stå på marken.

– Det vi gör nu är att vi avvaktar med att besvara de här förfrågnin­garna. Vi vill ta ett större helhetsgre­pp om frågan. Nu när vi får flera sådana här ärenden behöver staden ta ställning – är det lämpligt eller inte, ska vi behandla olika platser olika och så vidare, säger Karin Norlander, enhetschef för Bromma och Kungsholme­n på planavdeln­ingen, och tillägger:

– Det här blir en ”frimärkesp­lanering” när man duttar lite här och var. Det vill vi komma ifrån annars får man aldrig helhetsbil­den, säger hon.

Stadsbyggn­adsborgarr­ådet Roger Mogert (S) är också skeptisk till förtätning­en.

– Vi tycker inte att de här är jätterolig­a. De bidrar inte jättemycke­t till antalet bostäder och det förändrar också en del ganska fina och genomtänkt­a områden. Så ofta är det med viss motvilligh­et det röstas igenom, säger han.

Men varför röstade ni då igenom till exempel den detaljplan­eändring som godkändes förra veckan?

– I det fallet handlade det om att det fanns en byggrätt där man kunde bygga två lägenheter. Vi hade möjligen kunnat säga nej till att stycka tomten, och då hade vi fått en tvålägenhe­tslösning. Då var vårt resonemang att fyra lägenheter var bättre än två.

Vad tänker du om att det innebär fler invånare i villastade­n än vad som var tanken från början?

– Där tror jag att vi får acceptera att Stockholm växer. Det är något vi alla Stockholma­re lever med, säger Roger Mogert.

Men trots att både politiker, tjänstemän och en del boende är negativa till den här typen av förtätning av villaområd­ena inifrån så finns det också positiva röster.

– Det stör inte mig så mycket faktiskt, vissa hus är ju stora och då kan det vara bra att fler får plats. Är det snyggt gjort så spelar det väl ingen roll, säger en boende i Högland som vill vara anonym.

PÅ GÅNG. På Alviksväge­n i Bromma finns planer på att förtäta. Men det ärendet är överklagat och väntar just nu på dom i mark- och miljööverd­omstolen.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ??
FOTO: MIKAEL ANDERSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden