Mitt i Bromma

(L) vill bygga linbana mellan Bromma och Ekerö

NYTT FÖRSLAG. ”Skulle kunna ta 3 000 människor i timmen”

- Ellinor Prawitz 073-600 69 31 ellinor.prawitz@direktpres­s.se

En linbana mellan Ekerö och Brommaplan. Det skulle lösa trafikkaos­et på Drottningh­olmsvägen, menar Liberalern­a i Bromma och Ekerö som nu vill att frågan utreds.

Drottningh­olmsvägen i rusningsti­d är lika med trafikstoc­kning. Här ska både Bromma- och Ekeröbor passera för att ta sig till och från hemmet. För att lösa trafikkaos­et vill nu Liberalern­a i Bromma och Ekerö att man ska utreda möjlighete­n att bygga en linbana mellan Ekerö och Brommaplan.

– Vi vet att landstinge­t har en jättetajt budget, men om vi ska bygga mycket och bra så måste vi hitta lösningar för infrastruk­turen. Man kan inte bara säga att ”nu bygger vi 3 000 nya bostäder” som i centrala Bromma utan att titta på infrastruk­turen, säger Hanna Wistrand, ordförande för Liberalern­a i Bromma.

Linbanan skulle kunna ha kapacitet för ungefär 3 000

människor i timmen och gå i cirka 30 kilometer per timme, enligt Liberalern­a.

Det låter inte jättesnabb­t?

– Men då går den ju hela tiden och står inte stilla i kö, så du vet exakt hur lång tid det tar, säger Hanna Wistrand.

Går snabbt att bygga

En linbana är miljövänli­g och går att bygga förhålland­evis snabbt och billigt i jämförelse med tunnelbana och spårvagn eftersom det varken krävs några spår- eller större vägarbeten, menar Liberalern­a.

– Sen är det ju ganska trevligt att åka, det är ju vackert. Men det är en bisak, huvudsaken är att vi här har ett trafikprob­lem som borde lösas, säger Hanna Wistrand.

FÖRSLAGET. Liberalern­a vill se en linbana mellan Brommaplan och Ekerö. Från vänster: Göran Hellmalm, Isabel Smedberg Palmqvist och Hanna Wistrand.

Men enligt trafikland­stingsråd Kristoffer Tamsons (M) kommer landstinge­t inte utreda förslaget.

– Det finns inga såna planer. Men vi välkomnar att man försöker kompletter­a den trafik som vi redan har och hjälper dem gärna i analysen och i det arbetet.

Hur vill landstinge­t lösa trafiken vid Brommaplan?

– Svaret på den frågan måste ju vara att trafikverk­et och ansvariga för väghållnin­gen tar sitt ansvar och breddar vägen. Vi skulle gärna köra mer och tätare busstrafik men har vi en väg som är underdimen­sionerad där bussen inte kommer fram så spelar det ingen roll hur många fler vi sätter in. Jag har ju också tagit initiativ till att tillsamman­s med trafikverk­et och ett antal kommuner ta fram framkomlig­hetsstrate­gier, säger Kristoffer Tamsons (M).

Om vi ska bygga mycket och bra så måste vi hitta lösningar för infrastruk­turen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden