Mitt i Bromma

Inga spår efter smash and grab-rånarna i Spånga

Förra onsdagen utsattes Ica-butiken på Spånga torg för en smash and grab-kupp, där hela entrén krossades i förövarnas jakt på tobak. Fortfarand­e är ingen misstänkt eller gripen för stölden.

- Filippa Rogvall

Tommy Elofsson som driver butiken på Spånga torg fick snabbt larmet om inbrottet och stölden.

– De fick med sig tobak. Många hörde när det small, både polis och boende ringde mig. Hela entrén försvann, säger han.

Trots att många hörde smällen var det få som såg händelsen, vilket har försvårat polisutred­ningen, enligt Joachim Lindell på Spångapoli­sen.

– Eftersom det var dåligt med vittnesupp­gifter under natten har vi inte någon aktiv förundersö­kning som pågår där. Tyvärr är ingen misstänkt eller gripen, säger han.

En smash and grab-kupp genomförs oftast av ett antal personer, vanligtvis med två fordon: ett som krossar butiksföns­tret så att förövarna kan ta sig in, och ett flyktfordo­n.

– Oftast räknar de med att fordonet för forceringe­n blir obrukbart. Då står det kvar och vi gör tekniska undersökni­ngar. Någon gång har vi tur, men oftast är de här bilarna stulna ganska nära inpå brottet, säger Joachim Lindell.

Tobak och elektronik är det populärast­e stöldgodse­t vid smash and grab-kupper, som ofta resulterar i stora omkostnade­r för butiksägar­na.

– Det är dyra skador, reparation­erna kostar oftast mer än godset. Det som tjuven får betalt för sitt gods är inte i närheten av vad det kostar att reparera och ersätta som handlare, säger Joachim Lindell.

Det är inget som visar på att specifikt smash and grabkupper blir vanligare, men i skydd av höstmörkre­t ökar inbrotten generellt, berättar han.

– Är det mörkt och kallt är det inte så många ute och promenerar, då känner sig tjuvarna ganska trygga i sin anonymitet.

 ?? FOTO: EMELIE RYDSTEDT ?? BROTTSPLAT­SEN. Såhär såg det ut efter smash and grab-kuppen förra onsdagen.
FOTO: EMELIE RYDSTEDT BROTTSPLAT­SEN. Såhär såg det ut efter smash and grab-kuppen förra onsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden