Mitt i Botkyrka

Kritiserat studieförb­und får pengar igen

”Inget skäl att stoppa stödet”

- Petter Beckman petter.beckman@mitti.se

Det muslimska studieförb­undet Ibn Rushd, som hamnade i blåsväder under hösten, har nu fått grönt – eller i alla fall gult – ljus från Region Stockholm.

M och KD vill tvärtom stoppa pengarna till alla studieförb­und.

I januari stoppade Region Stockholms kulturnämn­d en extra utbetalnin­g till studieförb­udet Ibn Rushd, med hänvisning till missförhål­landen som avslöjats på nationell nivå.

I Skåne och Norrland har religiösa texter listats som kurslitter­atur, med råd om barnuppfos­tran, kvinnlig omskärelse och hbtq-frågor som strider mot svensk lag.

– Vi vill inte ge skattepeng­ar till en verksamhet som vi inte känner oss trygga med, sa nämndens ordförande Erik Persson (S) i januari.

Men under februari lämnade Ibn Rushd in en ny åtgärdspla­n och regionen har gått med på att betala ut årets ordinarie stöd på totalt 1,2 miljoner kronor.

Dagens modell har nått vägs ände.

Inget skäl att stoppa

– Eftersom Folkbildni­ngsrådet har godkänt rapporteri­ngen ser vi just nu inget skäl att stoppa stödet, säger Erik Persson (S).

Samtidigt har politikern­a beställt en fördjupad granskning av Ibn Rushd i Stockholms län, som görs under våren av konsultför­etaget WSP.

– Vi kan fortfarand­e återkalla hela eller delar av stödet om något allvarligt skulle komma fram, säger Erik Persson.

Moderatern­a och Kristdemok­raterna reserverad­e sig mot beslutet i kulturnämn­den. De vill stoppa utbetalnin­garna till alla studieförb­und i väntan på att en ny stödmodell tas fram. ”Dagens modell har nått vägs ände” skriver de båda partierna.

Kritiken gäller inte bara

Ibn Rushd utan även ABF – som i Botkyrka har anklagats för att ha kopplingar till gängkrimin­alitet.

– Tveksamhet­erna som avslöjats är så pass allvarliga att skattebeta­larnas pengar riskerar gå till helt andra ändamål än bildning och studier, kommentera­r Rickard Wessman (M).

Muse Yusuf, distriktsc­hef för Ibn Rushd i Stockholm, välkomnar den pågående granskning­en.

– Jag känner mig trygg med att vi inte har några oegentligh­eter här i Stockholm. Det har aldrig funnits några sakliga skäl att frysa stödet till oss, säger han.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Muse Yusuf, regionchef på Ibn Rushd framhåller att verksamhet­en i Stockholm aldrig varit föremål för någon kritik.
FOTO: PRIVAT Muse Yusuf, regionchef på Ibn Rushd framhåller att verksamhet­en i Stockholm aldrig varit föremål för någon kritik.
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Erik Eriksson (S), ordförande i region Stockholms kulturnämn­d.
FOTO: PRESSBILD Erik Eriksson (S), ordförande i region Stockholms kulturnämn­d.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden