Mitt i Botkyrka

Vi vill inte ha blommor, vi vill ha stålar och cred

-

Grattis på kvinnodage­n! Orden står textade på en handskrive­n skylt i fönstret på den lokala kiosken. Tack, men nej. Den 8 mars, internatio­nella kvinnodage­n, är inte alla världens kvinnors gemensamma födelsedag. Vi vill inte uppmärksam­mas med en blomma, ett grattis eller en inbjudan till den lokala Ica-butikens mingel med snittar och rosa alkoholfri­tt bubbel.

Vi vill ha stålar och cred för vårt arbete. Vi vill bli lyssnade på när vi pratar på möten. Vi vill ha ställen som är safe.

I Vårby gård finns ett sånt space. Det är basketföre­ningen Vårby gäris som har startat ett lag för bara tjejer.

– Tjejerna blir lite mindre så fort det är killar i hallen. De hörs mindre, är inte lika taggade. Är det en safe zone med bara tjejer kanske man kan uttrycka sig mer. Det är nummer ett: att skaffa träningar, events, turneringa­r bara för tjejer, säger tränaren Hiba Achahbar.

När en slipper att ständigt förhålla sig till män kan en sluta vara tjej och vara människa istället. Det är därför vi behöver safe zones, dit inga killar är välkomna.

På Botkyrkadi­rekt.se berättar vi om fler safe zones i södra sidan-området. Mer om Vårby gäris kan du läsa på sidan 10-11 i den här tidningen.

Vi vill bli lyssnade på när vi pratar på möten. Vi vill ha ställen som är safe.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden