Mitt i Botkyrka

SD-utspel: Öppna återvandri­ngskontor

Inrätta så kallade återvandri­ngskontor för att få invandrare som inte anpassat sig till det svenska samhället att återvända till sina hemländer. Det föreslår SD i Botkyrka. – Osmakligt, tycker moderaten Willy Viitala.

- Anna Sjögren

Paula Bieler, Sverigedem­okraternas migrations­politiske talesperso­n, föreslog nyligen att Migrations­verket görs om till ett återvandri­ngsverk. Nu kommer SD i Botkyrka med ett förslag i samma linje.

– Det här kom upp som en idé när vår partiledar­e tog upp återvandri­ngen. Då tänkte vi att vi i Botkyrka som är en kommun med stor invandring ska ta vårt ansvar, säger Sebastian Lindqvist (SD).

I sin motion föreslår par- tiet att kommunen inrättar så kallade återvandri­ngskontor.

– Det finns de som inte vill anpassa sig, inte lär sig svenska eller är systematis­kt kriminella. Då tycker jag att de ska åka hem igen och ska få hjälp med det. Vi kan inte tvinga någon men vi kan informera om möjlighete­rna, säger Sebastian Lindqvist.

Kontoret ska till exempel informera om ekonomisk hjälp, erbjuda hjälp med administra­tiva frågor, kontakt med myndighete­r och etablering i hemlandet, förklarar han.

Hur många är det egentligen som vill ha den här hjälpen?

– Vi vet inte hur det ser ut i Botkyrka, det får utredas, säger Sebastian Lindqvist.

Förslaget väcker starka reaktioner hos flera av de andra partierna i Botkyrka. Willy Viitala, politisk sekreterar­e för M, kallar förslaget osmakligt.

– Uppenbart är syftet, givet SD:s underligga­nde rasistiska agenda, att få folk att flytta ifrån Sverige. Människor som enligt SD inte passar in i deras ”svenskhet”, säger han.

Att SD på det här sättet vill ha ett etniskt svenskt Botkyrka tillbakavi­sar Sebastian Lindqvist.

– Nej det står inget sånt i motionen. Alla som sköter sig, jobbar och arbetar får vara kvar, säger han.

Idag erbjuder Migrations­verket hjälp till de som vill återvända till hemlandet. Att spendera kommunens pengar på ett återvandri­ngskontor är felsatsade skattepeng­ar, menar Willy Viitala.

– Vi har ett underskott på personer i arbetande ålder, samtidigt som andelen unga och äldre ökar. Vi har mycket att vinna på att snabbare få in nyanlända i studier och arbete. Inte resignera och aktivt verka för att de ska återvända hem.

Robert Steffens (C) tycker att SD:s förslag är ”trist men inte förvånande”.

– Det är ju bättre satsade skattepeng­ar att få SFI att fungera och att människor får rätt kompetense­r för arbetsmark­naden. Många har tagit sig hit på svåra sätt och gått igenom en asylproces­s, jag tror inte att vi behöver lägga pengar på att hjälpa dem att åka hem. Det är ett problem som SD blåst upp i sitt eget huvud, säger han.

 ??  ?? NYTT FÖRSLAG. Kommunen borde underlätta återvandri­ng för invandrare som inte lyckas anpassa sig till Sverige, tycker Sverigedem­okraterna. På bilden Sebastian Lindqvist.
NYTT FÖRSLAG. Kommunen borde underlätta återvandri­ng för invandrare som inte lyckas anpassa sig till Sverige, tycker Sverigedem­okraterna. På bilden Sebastian Lindqvist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden